2016. április 6., szerda

Suhajda


Erre a különös nevű süteményre Mária Hajková Édeskönyvében bukkantam és rögtön felkeltette az érdeklődésemet, főleg amiatt, hogy mi lehet az a műzsír, amit a könyvszerző oly előszeretettel használ ebben a sütiben. Sajnos erre nem sikerült rájönnöm, viszont a sütemény elkészítése továbbra is izgatta a fantáziámat, így elkezdtem kutakodni a világhálón. Nem csak recepteket találtam, hanem egy érdekes történetet is.
A sütemény neve maga Suhajda József cukrászmesterre vezethető vissza. Történetéről, valamint egyben a desszert keletkezéséről itt olvashattok. Az édesség 1912-ben Párizsban még díjat is nyert – nem csoda, hogy rögtön családi kedvenc lett nálunk is.

Arra jutottam, mint oly sok esetben, hogy ahány ház, annyi szokás, nincs két egyforma suhajda recept. Nosza hát én is megalkottam a sajátomat - teszek bele minden földi jót, amit csak az általam olvasott receptek ajánlanak:

Hozzávalók:


A sütemény aljára és tetejére:

  • kb. 200 g étcsokoládé
  • 1-2 evőkanál olaj (mindig közben adagolom hozzá)


Töltelék
  • 2 db 3 az 1-ben tasak kávé
  • dl tej
  • 0,5 dl rum
  • 35 dkg cukor
  • 15 dkg darált dió
  • 1 vaníliás cukor
  • 25 dkg kókuszzsír
  • 15 dkg étcsoki
  • 2 ek kakópor (cukrozatlan)
  • 10 dkg mazsola
  • muffinos papirkosárkák
  • 1 tojás

A legalja :-):

A csokit a gőz fölött megolvasztjuk az olajjal. A papírkosárkák aljába egy kanál olvasztott csokit öntünk és rákenjük a kosárkák oldalára is szép egyenletesen. Ezután dermedni hagyjuk és közben elkészítjük a tölteléket a következő módon:

Töltelék:

A cukrot, kávét, tejet, rumot és vaníliás cukrot gőz fölött összekeverjük és kb. 8 percig főzzük. Hozzáadjuk a darált diót, mazsolát és a kókuszzsírt és a csokit, megvárjuk, míg az utóbbiak teljesen elolvadnak és simára keverjük a masszát. Meleg helyen tartjuk, mert nagyon gyorsan dermed.

Eközben a kész tölteléket betöltjük a csokival kikent papírkosarakba. Hűtőbe tesszük dermedni. Kb. negyed óra múlva a maradék olvasztott csokoládéval bevonjuk szép egyenletesen a kosarak tetejét is. Tetszés szerint díszítjük cukorszóróval, esetleg cukorírókával.

Vigyázat! Nagyon tömény édesség, 1-2-nél többet képtelenség egyszerre megenni belőle.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése