2015. november 22., vasárnap

Szemelvény egy helyesírási gyakorlókönyvből

Kincsre bukkantam a Cs. Nagy Lajos-féle Helyesírási gyakorlókönyvben.
Talán egy régi Turistamagazin cikkének kivonata lehet a 60-70-es évekből? Mindenesetre valószínű, hogy a Diósjenő környéki erdők akkori turistalátványosságait taglalja, figyelembe véve, hogy a Strekk, ill. Musli nevű kisvasútvonalak a 70-es évek derekán szűntek meg:

„Diósjenőtől mintegy háromnegyed órányi gyaloglás után érünk föl a 495 méter magas Závoz-tetőre, amely voltaképpen egy tisztás, beékelve a Magas-hegy és a kőszirt nevű sziklaképződmények közé.Onnan a déli irányba vezető műúton eljutunk az úgynevezett Mázsaházhoz – valójában egy kis őrházikó ez az épület –, és már el is értünk a Kemence-patak völgyébe. Innen indul az erdei kisvasút, amely pontosan követi a patak völgyének kanyarjait. Kövessük mi is a síneket.
Elhagyva a Mázsaházat, kis tavak mellett visz el az utunk. Nem természetes képződmények, hanem bombatölcsérek ezek. Csillogó vizükkel azonban pompásan illeszkednek a tájba. Fürödni azonban nem ajánlatos bennük, mert 10-15 méter mélységűek. Pár percnyi séta után a Gál-rét üde gyepszőnyegéhez jutunk. Ha innen visszatekintünk, különösen szép látványt nyújt a Hollófészek nevű, 603 méter magas szikla, amelynek tetején egyetlen magányos fa áll. Innen még szebb a völgy. Balról be vagyunk ékelve a Bárány-bérc, a Hosszú-bérc, jobbról pedig a Cigányvár közé. A kisvasút végpontjáig tisztások váltják egymást. Ha csöndben megyünk, itt még őzzel, szarvassal és vaddisznóval is találkozhatunk.”


(Remélem, jól írtam a helyneveket, mert itt éppen a hibás szöveg javítása volt a feladat.)

Bombatölcsér (2012. november 17.)



A Musli kisvasút töltése a Gál-rét közelében (2015. okt. 31.)

Gál-rét - 2015. október 31.

Magasles a Gál-réten


A Strekk kisvasút alsó szakasza a Hollófészek oldalában - 2012. november 17.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése