2024. szeptember 9., hétfő

Stovka Podyjím

 


A kocka el volt vetve már régóta azzal a tervemmel, hogy végre bepróbálom a sorozatos terhelést. Szeptemberben három százast is tervezek: a BEAC maxit, ami mostanság Turista kékszalagként fut, az Őrvidéket és a Palipistát. Aztán addig nézegettem fintorogva a BEAC untig ismert útvonalát, hogy szemet szúrt a TT naptárban egy másik, csehországi százas a Podyjím. Picit beleolvasva a kiírásba hamar kiderült, hogy ez az a százas, aminek útvonala azon a dél-morvaországi vidéken, a Dyje folyó mentén (németül Thaya, Márkék kedvéért Dálya) kanyarog, ahová nagyon szívesen el- és visszamennék. 10 éve fiammal és akkori párommal, Lapival nyaraltunk és kempingeztünk errefelé, elautózva egészen a Sumaváig. Lapi igazi Csehország-guru, így általa nagyon megkedveltem ezt az országot és igen nagy kedvem volt visszatérni erre a csodaszép vidékre.

A kiutazás megszervezésében, valamint a kijutásban Lutring Márk segített, neki már nagy tapasztalata van a cseh százasozásban. Mivel Szlovákiából vonatozva az út sokkal olcsóbb, mint budapesti nemzetközi jeggyel, Érsekújvárig autóztunk Tatabányától, ahol engem Márk felvett. A nevezési listán volt még pár ismerős magyar név, Őrsi Bálinté, Lajos Dórié. Szabó Jucit még nem ismertem, ő egyébként neves hazai ultrafutó, részt vett és dobogóra is állt komoly magashegyi versenyeken is. Szóval egész más kategória mint jómagam, a viszonylag strapabíró túrázó. Számomra az is kérdés volt, hogy Márkékkal majd tudok-e együtt haladni, ismerve tempójukat. Nekem azért jó egy perccel lassabb kilométerek szoktak kényelmesek lenni és a sikeres teljesítés egyik kulcsa a saját tempóban való haladás ebben a sportban.

Érsekújvár állomása a szocreál stílus kedvelőinek maga a mennyország

No de itt még nem tartunk, egyelőre břeclavi (azaz Bálinték kedvéért leventevári) átszállással érkezzünk meg Znojmoba, a regisztráció helyszínére. egy szabadidőközpontba. Itt már nagy élet van, de nekünk most gyorsan össze kell kapni magunkat, mert hamarosan indul a buszunk a rajt helyszínére Uherčicébe. A zsákomat a vonaton már összeállítottam, most csak be kell nevezni és el kell végezni az utolsó simításokat, azaz a vazelinezést és a lábkenést, valamint izotóniát kell készíteni.

Ez volt a számom, ezt kellett bemondani az emberes pontokon

A buszra várva megállapítottam, hogy Kreiter Balázsnak van cseh hasonmása, ami nem egyedi eset, mert Dóriék is azt szokták játszani, hogy cseh ultrásokat magyar túrázóknak feleltetnek meg. Jan (Johnny) a buszon nem zenél, de rövid tájékoztatót ad, amit angolul is röviden elmond nekünk, magyaroknak.

Johnny (Jan), a főszervező zenél nekünk

A buszról leszállva első utunk a helyi kocsmába vezet, hová máshova Csehországban. Itt lehet inni sört, amivel élünk is, közben meghallgathatjuk Janék (ő a főszervező, egyben rockzenész is) rögtönzött koncertjét. Közös csoportfotó készül, majd máris útjára indítják 9 órakor a nagy csapatot. Minket követ majd egy másik busz két óra múlva a gyorsabbakkal. Szerencsére a vonatunk alig késett (Bálint a túra előtt jól beparáztatott minket, hogy sok késés van ezen a vonalon), így az volt a B terv, hogy ezzel utazunk a rajthoz.

Mivel indulhatna a túra Csehországban mással?

A magyar különítmény együtt indul, majd Juci elszakad előre kocogva tőlünk. Én is megyek egy darabon vele a kellemes szintben haladó dózerúton, de a combhajlító izmom jelez, nem lesz ez így jó neki  meghúzódás után 2 nappal. Hát igaz, tényleg, le volnék sérülve vagy mi. Utálom ezeket a triviális lesérüléseket. Még ha mondjuk edzés vagy verseny közben történt volna, akkor felírom a túledzés, kevés nyújtás stb. számlájára, de itt csak szimplán el akartam érni a villamost, és jól meghúzódott az izom. Szóval örüljek, ha végig tudom járni a túrát gyalogosan. Meg bírom a tempót a többiekkel, akik kezdik mutogatni oroszlánkörmeiket. Dórira se várunk, ha pisilni megy, Bálintra se, ha kicsit eltéved a létrázás után, szóval itt nem lehet lemaradozni.

Rögtön az erdőbe térve egy kilátóhelynél lévő igazolópont után volt ugyanis egy választási lehetőség, mehetett az ember egy létrán vagy egy csúszdának jelzett lejtőn. A létra nem tudom, milyen, így maradok a csúszós lejtőnél, utóbbi időben úgyis több ilyenhez volt szerencsém. Csak Bálint választja a létrázást közülünk. A folyóhoz vezető lejtő annyira nem vészes, utána úgyis jön egy kisebb mászás.

Kis idő múlva Pohradí na Dyjíbe érkezünk, ami így éjjel egy aprócska nyaralótelepnek tűnik. Igazából sajnálom, hogy éjszaka kell áthaladnunk néhány látványosabb részen, de mivel nagyon kellemes túraidő van, talán nem akkora baj ez mégsem. A kérdésre a választ majd megadja a jövő, hogy mi lesz az éjjeli indulás és egyben a nem alvás következménye. A délelőtt még dolgoztam ugye, utána meg utaztam, az utat meg végigcsevegtük.

Kis éji zene fogad ismét az ódon romos falak közt

A településről egy letérőnél meredeken kell felkapaszkodni Frejštein várába. Márk igazít útba néhány rossz útra térő cseh túratársat. Elmondása szerint nem egyedi eset ez, hogy ő, az idegen jobban képben van vagy figyel. A technikásabb emelkedő picit jobban lelassít, kezdek elmaradni a többiektől. A csúcson Janék gitárszóval várnak. Igazolunk, majd ismét igazolni kell egy obeliszknél is az út túloldalán. Erre Bálinték figyelmeztetnek. Ha nem lennének, ki tudja, mi lenne, hogyan boldogulnék. Na erre nem sokára fény is derül, mert úgy tűnik, most már végleg elmaradtam tőlük, sehogy se érek nyomukba. Kétségbe azért nem esem, bár most már innentől egyedül kell küzdenem a cseh éjszaka démonaival, a hely és a helyi szokások nem ismeretével, valamint jómagam korlátaival és hülyeségeivel. Azért még némi reményem van arra, hogy kocogva utolérem a díszes magyar különítményt, például egy éles útkanyarnál tisztán hallom még a hangjukat. Azonban pont itt elvisz egy kellemes lejtő rossz irányba, és csak jó sokára jövök erre rá. Ez a tévedésem pont elég volt arra, hogy most már végleg elmenjen az a vonat, hogy valamikor majd nyomukba érek.

Oslnovice településen való áthaladás után ráadásul jön egy általam tiszta horrornak megélt patakvölgy, ahol a zöld jelzés először baromi meredeken ereszkedik le a patakhoz egy rézsűs, morzsalékos lejtőn. Szerencsére van körülöttem egy nagyobb cseh társaság, így az iránnyal legalább nincs gond. Leérve a patakhoz egyre gyakrabban hallom, hogy „kontrolní bod”, gyanús lesz, hogy valahol kéne itt lennie ellenőrző pontnak. De sehol nem látok semmit, a többieket se látom, hogy megállnának igazolni. Megyek tovább, átmászok pár keskeny, morzsalékos peremet a völgy túloldalán, majd átkúszok, mászok jó sok kidőlt fán, illetve alattuk. Pont sehol, megnézem hát az itinert. Az pedig azt mondja, volt itt pont. Szóval akármennyire nem tetszik, vissza kell menni és meg kell keresni. Lámpámmal jó sok csehet szemen szúrok a hevenyészett keskeny ösvényen. Küzdök ezerrel a dzsungelben, a jelzések ráadásul hiányosak és fogalmam sincs, hol kéne lennie a pontnak. Kb. minden szembe jövőt megkérdezek, ők meg mondják, 200 méter, 100 méter stb. Totálisan elveszettnek érzem magam. Már ott tartok, hagyom a fenébe az egészet, mire rátalálok egy fán a papírlapra és behúzhatom a strigulát az igazolólapon és a karkötőn is lehúzhatok egy betűt a színes filccel.

Na jól van, akkor folytatódhat a dzsungelharc: vissza a sötétben veszélyesnek tűnő peremeken, lejtőkön és a kidőlt fák alatt. Lassan úgy nézek ki, mint Krtek, a kisvakond, elöl-hátul földes vagyok. Leérek végre-valahára egy nyaralótelepre, kellemes, sima útra. Kocogni kezdek. A folyóparton egy helyen többen piknikeznek-iszogatnak, egyik társaságból egy srác gyanúsan túl vidáman integet, hogy menjek oda, ők az ellenőrzőpont. Nekem inkább tűnnek egy kissé már kapatos társaságnak, de hát fene tudja, milyen egy cseh EP. Ez itt Bohémia, szóval miért ne lehetne az EP egy bohém társaság. Kicsit beszélgetni próbálunk a hibás angolunkkal, majd megkínál pálinkával is. De se kódot nem kér, se pecsétet nem ad, így még egyszer rákérdezek, ők voltak-e az EP valóban. A srác sűrűn bólogat. Furcsa, igen furcsa. De hát külhonban vagyok, ahol külhoni szokások uralkodnak. A többiek egyöntetűen azt mondták, hogy jó errefelé általában a kaja, erre meg kiszúrják a szemem egy felessel. A hidacskán átkelve még mérgelődöm magamban, de megyek tovább az egyre technikásabbá váló és emiatt a figyelmemet egyre jobban lekötő ösvényen. Sokszor elő kell vennem a telefonomon is a tracket, mert jelzések hiányában nehéz tartanom a helyes irányt. Egy helyen kis lánc is segít egy nagyobb sziklán való felkapaszkodásban. Kezdenek utolérni a második busz futói. Félreállok, elengedem őket. A következő EP-t egy kilátóhelyen is simán kihagynám, ha nem figyelmeztetne egyikük. Végre-valahára kezdek rájönni a fényvisszaverő pöttyök logikájára. Sok közülük nem is pötty, hanem irányt mutató nyíl, a piros meg EP-t jelent.

Így a következő EP-t már nem nézem be Cornštejn romjánál, ahol egy különálló bástyához kell felkapaszkodni. Közben átélem a sokadik és egyben nem utolsó lódarázs-támadást is a túra során. A lámpám fénye egyre odavonzza őket. Újabb átkelés következik egy hídon, megérkeztünk Bítovhoz. Utolér a hosszú hajú rocker formájú cseh Kreiter Balázs, a következő szakaszon egy darabig együtt megyünk. Váltunk is pár szót, valamennyit ő is beszél angolul. Felérve egy magaslatra, őzeket pillantok meg. Hiába közeledünk és beszélgetünk, nem nagyon akaródzik nekik odébb menni. Pár méter távolságra vannak tőlünk, lehet, hogy oda is mehetnénk megsimogatni őket. Kicsit fitogtatom az őzekkel kapcsolatos cseh nemtudásom a cseh nem is annyira Kreiter Balázsnak, aki korántsem olyan gyorslábú, mint magyar hasonmása. Itthon ugyanis rájöttem, hogy szerbül mondtam neki, hogy őz, azaz srna. Mondjuk akkora hülyeséget nem mondhattam neki, mert azt mondta, az a nőstény, azaz a suta. Lefelé szerpentinezve a számomra már ismerős bítovi kempinghez újabb lódarázsattakot vészelünk át, majd nemsokára odaérünk egy nagyobb etetőpontra. Kezdődjön hát a sütikből és palacsintából álló lakoma, amit kofolával öblíthetek le.

Szelíd őzikék

A pontról minden tekintetben nehéz kiindulni – egyrészt ott kell hagyni a terített asztalt és a kedélyes cseheket, másrészt nem nagyon tudom megtalálni a helyes irányt, többször is útba igazítanak. A hajas Balázs végül utolér, aztán megint együtt megyünk. Ezen a szakaszon sok túrázó szemből jön a Bítovnál leírt körön – lehet valami kavar a térképben – ott és akkor pontosan nem tudom mi az. Márk szerint az idei és a tavalyi track közötti eltérés okozza. Nekünk ez az irány tűnik helyesnek a track alapján, ezt követjük fel a vár kapujánál elhelyezett kódhoz is. Anno ezt a várat is megnéztük, van is bítovi medvés hűtőmágnesem otthon. Mesélem a srácnak – ő mondja, hogy utoljára gyerekkorában járt erre, holott ugye ő képviseli a helyi erőket. Addig kanyargunk körbe-karikába, míg vissza nem érünk Bítovba. Majd újabb erdei szakasz jön, ahol útközben egy romot (rotunda Heinrichsruhe - csodás német neve van) érintünk. Chvalatice utcáin masírozunk által, majd borzasztóan unalmas, a Kőszeg-Tömörd OKT szakaszra hajazó erdei szakasz következik. Utána meg út, nyílegyenes mezőn. Ez nincs jó hatással rám, hiába haladós a terep, kezdek bealudni, holott éppen virradni készül. Egy jobbkanyar után muszáj elővennem a koffeines gélt, reménykedve, hogy segít majd rajtam. Aztán újabb kanyar és a körülöttem lévő csehek figyelmeztetnek, hogy nehogy kihagyjam a nekünk kihelyezett vízdepót, ha már van. Aztán szólnak, nehogy rossz felé induljak tovább. Tök kedves tőlük, hogy figyelnek rám az idetévedt idegenre. 

Vízdepó a semmi közepén, rajta a túra jelzése

Hamarosan érintem az Eduárdová skála kilátóhelyet, ahol természetesen pont is van, majd hamarosan, immár a maratoni távot elérve, leérek az ezen a helyen tavacskává szélesedő, felduzzasztott folyóhoz. A körülöttem lévő cseh csajok örvendeznek is, hogy megvan a maraton, jön az ultra. Egy látványos hídon kelek át a túloldalra, élvezve a hajnali napsugarak fényeit. Innen kapaszkodás következik fel a Cláryho kriz nevű sziklás kilátóhelyhez, ahonnan meg lehet pillantani Bítov várát. 

Hídon át az ultratáv felé


Bítov vára a Claryho križ kilátóponttól

A túra alatt szebbnél szebb kilátópontokat érintettünk, talán hívhatnánk ezt a túrát a nagy kilátó, csehül vyhlídka-túrának is. De mind közül talán ez tetszett a legjobban. Éreztem, hogy talán a gélnek köszönhetően megint jó erőben vagyok, a cseh társaságot is jócskán magam mögött hagytam immár véglegesen, pedig sokáig kerülgettük egymást. Ennek örömére a lejtőn kocogni kezdtem, le az Onšov nevű falucskába. Hajnali napfény ragyogta be az erdőt és boldog voltam, hogy itt lehetek. Az előző éjszaka szertefoszlott az összes rémségével. Na de persze nem tudtam, mit tartogat még számomra a mai nap. Sokat nem kellett várni, máris kiderült. A faluból kikocogva, a lejtőnek örülve ereszkedtem az erdőben – egyszer csak egy meredek leszakadás, rajta egy lánc állja az utamat. 


Agonizálásom helyszínei a Stribř vodopádynál

Azt a mindenit! Nem vagyok a láncos részek nagy barátja, lefelé meg főleg nem. Felfelé kimászom, amit kell, bár ott is jobban bízom a saját fogásomban, mint holmi láncokban. No de lefele... Bár nem szabályosan, seggel és a lánc segítségével lejöttem, keresve lábammal és kezemmel a további kapaszkodási lehetőségeket. Azt hittem, meg is vagyunk. De a túra útját a világosban jelző nyilak újabb lánc felé mutogattak, ami egy vízesés mellett vezetett le a végén egy hatalmas nedves csúszdával. Éppen egy cseh csajszi szenvedett lefelé. Ha ő ennyire be van tojva, én még inkább, főleg úgy, hogy egyáltalán nem bízom abban, hogy biztonsággal le tudok menni ilyen helyeken. Előre engedtem Kreiter Balázs hasonmását. Nem hatottam meg azzal, hogy nekem segítség kéne. Picit bepróbáltam a lépéskeresést, de máris láttam, hogy szenvedős menet lenne, még akkor is, ha épségben lejutok. Ha meg nem... nos arra gondolni se akartam. Ha elveszik a teljesítést emiatt, hát vegyék, de én itt le nem megyek. A Balázs alteregó mondta, van kikerülő út, akkor én ezt használni is fogom. Igaz, abba kerül, hogy az előző láncon vissza kell mászni, de én azt nem bánom, felfelé úgysincs gond. Mivel éppen valaki a láncon lógott és láttam, ez nála is eltart majd egy darabig, kb. foggal-körömmel felkapaszkodtam a morzsalékos rohadtul meredek részen, használva a kiálló fagyökereket. Aztán irány az elkerülő szerpentin, le a ponthoz. Senki nem szólt semmit, behúztam a rubrikákat, lőttem pár fotót és már ott se voltam a helyen, ahol csúfosan leszerepeltem. Mindennek jutalmául a völgyben mégis várt egy klassz etetőpont, ahol ettem hermelint paradicsommal (ne ijedjetek meg, nem az állatkára kell gondolni, hanem camembert sajtra) meg finom mazsolás muffint. 

Vranov nad Dyjí

Indulnak a 60-asok

A nepomuki muki és a vár esete

Bunkerek mellett, kálvárián keresztül ereszkedtem innen Vranov nad Dyjíbe. Eközben végigkísért a vár nagyszerű látványa. A főtérre érve nagyobb csoportosulást pillantottam meg. Úgy tűnt, ők is túrázók és pont Jan magyaráz nekik bőszen. Azt hittem, ellenőrzőpontra értem, de kis kérdezősködés árán kiderült, ők a 60-as indulók. Így gyorsan faképnél hagytam őket, folytatva a túrát. Derekas mászás következett fel a bunkerekhez, ahol majd igazolás is lesz. De egyelőre csak bégettek utánam a birkák, hogy beh, meg ultrabeh. :-) (Ami csehül futást, meg ultrafutást jelent). Na jó embernek mondják! A bunkereknél eleinte hiába kerestem a papirost, se az elsőnél, se a másodiknál nem volt semmi, pedig mind alaposan körüljártam, sőt a másodikba be is néztem. Persze, mert volt egy harmadik is, ami előtt ott is volt a keresett pont. 

A második bunker, ahol nem volt papír

Márk szerint pisztrángot horgásznak így, a folyóban állva

Ta Dyje

Át a függőhídon

Lefelé innen elkocogott mellettem egy leányzó, így kicsit én is kedvet kaptam megint a gyorsabb tempóhoz. A városka túlfelére sikerült kikanyarodni az erdőből, éppen a vár árnyékába. Egy függőhídon vezetett át a track a folyó túloldalára, ahol napfényes mezőkön haladtam a pontig, ahol a track meredeken felvitt egy völgy mellett. Egy forrásnál újabb igazolás volt, majd egy kilátóhelyet érintve, ahol természetesen megint volt igazolni való. Egy helyen meglepődve láttam, hogy egy fiatal fickó kapával tisztítja a vízelvezető árkokat. Lám, itt erre is gondot fordítanak. Nem mellesleg eddig egy fia szemetet nem láttam az erdőben. Eléggé más itt a kultúra... Látványos sziklatornyok mellett, keskeny ösvényen vitt az út tovább. Nálunk egy-egy ilyen szikla is hatalmas látványosság lenne, itt meg, a sziklák hazájában olyan futottak még kategória lehet. Nemhiába érzem ezt a túrát nehéznek a sok könnyű és haladós rész ellenére. Magyar földhöz szokott lábamnak ez a terep bizony jócskán technikás, mások a kihívások is. Az erdőt elhagyva műútra kanyarodnék, de néhány gépkocsi mögött megpillantok egy remek frissítőpontot és az aszfalton egy 59 km feliratot. Az órám kicsit többet mutat, de hát ez nem szokatlan jelenség. Kódleolvasás után szemrevételeztem a kínálatot, rögtön áldozatul is esett étvágyamnak néhány házi sütemény, paradicsom és uborka. Kofolából is kértem persze utánatöltést, abból sosem elég. Az aszfaltos útról volt még egy kitérő a Hardeggská vyhlídka nevű kilátóponthoz, aztán szerpentinezhettem le Hardegg mellé a folyópartra. Igen vártam már, hogy átléphessem az osztrák határt. Igazából csak amiatt, mert ez egy mérföldkövet jelentett számomra, meg ugye a szívemnek is kedves volt, hogy olyan országban vagyok végre, aminek beszélem a nyelvét. Sok hasznát ugyan nem vettem a nyelvtudásomnak, maximum elolvastam néhány feliratot és ismertetőt. A sors fintora, hogy németül végül a cseh hnanicei kocsma tulajával sikerült beszélgetnem.

Nem hiába a sok vyhlídka

Semmicske sziklatorony az ösvény mellett



Osztrák földre egy újabb függőhídról léptem, ahol rögtön le kellett igazolnom egy pontot az ottani Remete-barlangnál, azaz az Einsiedlerhöhle nevű helynél. Innen felkapaszkodtam egy újabb kilátóponthoz, ahol csodák csodája, nem volt igazolás. Egész sok turista jött szembe ezen a szakaszon. Tarnai Máté a lelkemre kötötte, hogy Hardeggben az életem árán is szerezzek vizet, sőt Márk is mondta, hogy tavaly ezt elrontotta, így mikor a legkisebb osztrák város közepén egy nyomós kútra bukkantam, nem voltam rest és feltöltöttem kulacsaim. Megint kezdett utolérni az álBalázs, így úgy döntöttem, felfelé a Maxplateauhoz megmutatom, mit tudnak a magyar lányok, jól megnyomtam a tempót. Ezt aztán kompenzálta, hogy igazolás után nem igazán tudtam eldönteni, a sok úton melyiken is menjek tovább. Így aztán megint együtt mentünk ki a következő kilátóhelyre, a Reginafelsenhez. Otthon is néztem, hogy itt mutatja a szintmetszet a legtöbb emelkedést. Ennek megfelelően mihelyt visszaértünk a kisvárosba, máris mászhattunk újból felfelé. Láttam, hogy nemBalázs kezd már fáradni, nehezen megy neki a mászás. Így kicsit pihengettem mögötte. Mivel a telefonomon a régi track volt, kanyarodtam volna el, de emberünk szerint egyenesen kellett menni tovább, meg jött is szembe Blanka, az egyik cseh túrázó. Szóval kimentünk a parkolóba egy fakapun át. Nem is hiába, egy frissítőpontot találtunk ott. Itt megbizonyosodtam arról, hogy tovább valóban arra kell menni, amit a régi trackem mutat. Kicsit belehúztam, amíg ki nem értem a kilátó- és igazolópontra, ami jelen esetben nem vyhlídka. Sajnos láttam, hogy az órám merülőben van, így egy padnál elővettem a külső akksit, hogy töltsek rá. Kaja váráig a folyóparton való kanyargást szépsége ellenére nagyon untam, alig vártam, hogy elérjek a várig és kapjak ott kaját. Persze előtte még felmászattak egy újabb, Übersteig (átkelő - itt tényleg elvékonyodik a folyó által képzett földnyelv) nevű kilátópontra, nehogy már innen ne nézzünk le a folyóra.

Hardegg messziről

A második függőhíd




A legkisebb osztrák város egy terecskéje



A várat az összes létező kilátópontról végigfotózhattam

A várhoz haladva egy kanyarban eléggé elbizonytalanodtam, mert a mapy nem akarta bevenni, de aztán kiderült, hogy mégis ez a jó irány. Fent volt is bőven kaja, a vár neve nem hiába ez. Kipróbáltam végre az utopencit, a hagymás ecetben pácolt virslit, aminek neve azt jelenti, vízbe fulladt. Mellette a finom házi sütikből is szemezgettem. Egyre fáradt a talpam, meg én is kezdtem eléggé alapjáratban funkcionálni, így úgy éreztem, kijár egy kis pihenő cipőkirázással, lábszellőztetéssel, telefontöltéssel és energiaital-fogyasztással – pedig messze kerülöm egyébként ezeket az itókákat. Már nem tudom, ki ajánlotta a grépfrútos Hellt, de ennek íze és illata se volt számomra taszító, és tényleg hatott. Ismét dögunalmas szakasz (ld. Kőszeg-Tömörd OKT) következett, így ez nem jött rosszul. Na jó, pár kanyar azért volt, meg később, azaz inkább jó sokára egy műutat is kellett keresztezni, ahová a kikanyarodást benéztem, így kicsit hosszabb úton érkeztem. Blanka szépen be is előzött messziről hallható botos klepetálásával és gyors lépteivel. Sajnos angolul nem tudott, így kevés kommunikációnk úgy zajlott, hogy ő mondta csehül én meg angolul, reménykedve abban, hogy a másik majd megérti, mire gondolunk. Mindenesetre kiderült, hogy a Galgen (azaz akasztófák) nevű hely még nem ott lesz az út mellett, ahol én sejtettem, hanem odébb. Persze mikor odaértem, Blanka már látótávolságon kívül került, az ott lévő nyíl meg erősen különbözött az eddigi, általam végtelennek titulált, de valóban folyókanyarokat rajzoló túrajelzésünktől. Egyedül a mapy tudott megerősíteni abban, hogy itt bizony kitérő lesz, meg később Blanka, aki visszatérőben volt éppen. Szólt is, hogy kontroll van. A téglaoszlopok, amik elméletileg akasztófák, tövében ott is volt a papírdarab. 

Sziklák a Dyje mellett

Kilátás az Übersteig nevű helyről


Kaja, ahol volt kaja

Eléggé fáradtam már, most azt vártam, kerüljek vissza a csehekhez, mert ha netalán feladásra kényszerülnék, onnan talán egyszerűbb lesz visszavergődni Znojmoba. No de ha visznek még a lábaim, miért kéne feladni, nem? Egy tekintélyes ház mellett majdnem túrajelzésnek néztem egy márkajelzést, vagy mit egy kerítésen, és majdnem elmentem a dzsindzsásba szidva a rendezőket. De aztán vaksi szemem közelebbről látta, hogy tévúton járok. Műúton átkelve közelítettem meg egy határmenti ivót, ahol sokan élvezték a szombat délutánt és a kitűnő időt. Megnyugodtam, hogy az értelmetlen kilátók gyártása nem csak magyar hobbi, a hanyatló nyugaton is dívik. Bár lehet, hogy az építmény nem kilátó volt, hanem más, mivel a térkép alapján itt valami templomrom is van, amit észre se vettem. Egyébként a szőlőültetvényekkel teli dombokat kilátó nélkül is remekül meg lehetett csodálni innen. 

Az akasztófák

Vidám osztrákok a határszéli kocsmában

Szőlőültetvények amerre a szem ellát

Hamarosan újból a csehek országába értem, kicsit még kellett kanyarogni Hnanicéig, az első településig. (Valamiért Hraniceként memorizáltam, ami ugye szláv nyelvekben határt jelent – nem is értem, miért.). Megint összezavarodtam, mikor a trackem egy falunéző sétát javasolt jó nagy karikában, míg a túra nyíljelzése direkt átvágást javasolt a közeli tó mellett. Egyszer vissza is mentem, hogy jól láttam-e, pedig éppen kocogásba kezdtem már a lejtőn. De hát ez volt a helyes irány. Az ellenőrzőpont neve valami U ještěrky (a gyíkhoz címzett) kocsma volt. A mapyn végig is nézegettem az összes helyi kocsma nevét, de egyik se ez volt. Na ez szívás. Mobilnetem meg nincs, hogy rákeressek, az mind elszállt még a vonaton, amikor letöltöttem az új tracket (hiába) meg az osztrák térképeket (hiába mondta Máté, elfelejtettem otthon). A telefonom se szándékoztam nézegetni, mert a powerbank éppen csak szinten tudta tartani, mivel a folyamatos térképhasználat nagyon leszívta. Több túrajelzést nem láttam, a sárga meg már vitt is ki a faluból, tehát kezdeni kellett valamit, hogy mentsem a helyzetet. Kapóra jött egy szemből érkező pár, ahol a férfi szerencsére beszélt angolul és készségesen kiguglizta nekem, hogy olyan közel van, hogy látszik is ez a kocsma egy párhuzamos kis utcában. Ha ők nincsenek, szerintem az életben nem találom meg a gyíkról nevezett vendéglátóhelyet, pedig itt leveses frissítőpont is várt minket. Kicsit eltűnődtem, hogy Márk két levest mondott, ez meg csak az első, pedig innen már nem sok van hátra, vajon hol lehetett a másik. Megnyugtattam magam, hogy biztos a túra végén várnak majd meleg étellel. A nagyon finom, de kevésbé tartalmas fokhagymalevest választottam. A pontőr nagyon jó fej volt, tudott angolul és próbált a térképpel is segíteni. De ennek az lett a vége, hogy a régi trackem is eltűnt. Na gondoltam, most aztán igazán szarban vagyok. Se internetem, se térképem, az órám is megint merülőben, nem mellesleg a lámpám, ami már hajnalban villogni kezdett, jelezve, hogy az akksi már nem sokáig bírja. Szóval bele kéne húzni az utolsó 16 km-re, hogy sokáig ne menjek sötétben. Szerencsére kicsit javított a helyzeten, hogy a pontőr hirtelen mégis megtalálta a 2024-es tracket és feltette nekem. 

Ekkor még azt gondoltam, hogy 25 óra a szintidő, ebben is éppen még elég jól bent tudok lenni. De mivel láttam, hogy sokan vannak mögöttem, akik az első busszal jöttek és annyira nem szedik a lábukat, így nem gondoltam, hogy nagy baj lesz, ha kicsit esetleg kések is. A leves mellé kikértem egy Radlert, de nem bontottam fel, eltettem az útra. Az út egy 9 malmos igazolópont után kikanyargott ismét a folyópartra. Először kellemesen mellette haladt, de sajnos egyre sötétedett. Nyomtam neki a tempót, hogy minél később kelljen lámpát kapcsolni. Én balga otthon hagytam a töltőt, pótelemet se hoztam. Persze normál esetben ennek a lámpának nevetve ki kéne bírnia egy éjszakát, de valószínűleg bekapcsolhatott még a zsákban. Ez hibája ennek a konstrukciónak, mint az is, hogy elég nehezen lehet az akksit ki- és betenni. 

Hnanicére visszapillantva

Kápolna a falu fölötti dombon

Malomrom a Dyje mellett

Később a folyópartról elkanyarodott az út egy malomrom után, majd erős emelkedőbe váltott. Igyekeztem felfelé, még volt éppen annyi fény, hogy lássam az utat. Fent azonban sűrűbb lett az erdő, muszáj volt lámpát kapcsolnom. Úgy tűnt, a pihentetés jót tett neki, ment a kettes fokozat is villogás nélkül. Ez az a fokozat, amivel már jól látok. Volt még egy emelkedő, ahol beértem két cseh kollégát. Nekik már nagyon nehezen ment a felfelé. Ezt cseppet se bántam, mert éreztem, tudtam, hamarosan egész biztos szükségem lesz egy Luciferre (azaz fényvivőre), aki új utakra vezet. A Sielsfilduv kamen nevű sziklaoromnál még minden ok volt, amikor igazoltunk, talán még a későbbi dinnyeevős pontnál is. De aztán jött a villogás és az alacsonyabb fokozatba kapcsolás. Pont egy olyan helyen, ahol egy folyó menti egy emberes peremösvényen egyensúlyoztunk végig, néhol még köveket, sziklákat is átmászva, fel és le. Szóval ha valahol kellett volna látni rendesen, az itt volt. Én meg attól is retteghettem, hogy hamarosan a maradék fényem is odalesz, annyira még nem ismerem ezt a lámpát, hogy tudjam, melyik fokozaton mit bír villogás után. Ugye eddig sose hagytam, hogy eljusson ide. Erősen gondolkoztam, hogy mit tudok csinálni, ha kialszik a lámpám. Fény nélkül továbbmenni itt istenkísértés. A végén még lehet, hogy belőlem is könnyen utopenci lenne. Például le lehet ülni az út fölé és sírdogálni, hátha megszán egy turista és ad egy lámpát. Vagy leülni és kivárni a másnapot. Az meg messze van és nyilván akkor annyi a teljesítésnek. Esetleg loholni más után, aki világít. Ez utóbbit választottam. Nagy sietségemben még be is nyeltem valami bogarat és jó ideig össze-vissza krehácsoltam. Biztos terhére lehettem szegény cseh srácnak, akit kiválasztottam áldozatul. Ő szerencsére elég jól haladt, leszámítva az emelkedőket, ahol néha eléggé kínlódott. Noszogattam magam, hogy ne legyek szégyenlős, mondjam meg neki mi a szitu, ez a saját érdekem is. Számolgattam a visszalévő kilométereket, de az órám jelentősen túlmért, így lassan már ki is volt a kiírt 109 km. A városig el kéne jutni, ott már lesz fény, de ugye lesz a fel-le mászókás városnéző séta, ami megint erdei terep és ott ismét kell majd a lámpa. Imádkozhatok ezerrel, de ez nem garancia semmire. Tehát a tettek mezejére léptem és szépen megkértem a srácot, hogy merül a lámpám és ha lehet, haladjon előttem. Semmi más kérésem nincs, nem szeretnék ismerkedni, nem akarom fárasztani, noszogatni vagy beszélgetőtárs lenni, csak világítson nekem. Én meg próbálok vele lépést tartani, mert azért nem technikás síkon elég jó tempót ment. Egy nyűg megoldódott, jött a másik: megint a teljesen lemerült állapot közelébe került az órám. Választhattam azt, hogy köszönöm szépen eddigi szolgálatát, mentse el az eddigi tracket a többit meg majd hozzágondoljuk, vagy megint előszedem a töltőt. Közben meg próbálok lépést tartani a cseh úrral. Szerencsére gyorsan ráakadtam a zsákban a töltőre, így az óra és a track meg volt mentve. Kis kocogást imitálva meg beértem az emberem. A furfangos szervezők persze nem valami lámpafényes partmenti sétányon vezették ám a túrát, hanem feltereltek megint valami magaslati zergeösvényre, ahonnan remekül lehetett hallani a parton mulatozók ricsaját. Zenebona, hangos röhögcsélés és mindez magyarul, jól hallom? Most hallucinálok vagy mi van? Persze közelebb érve kiderült, hogy a retro zenékhez vonzódó társaság inkább csehül hablatyol és olasz számokat hallgat meg Modern talking szerű zenéket. Még jó, hogy csapódtam valakihez, mert az utolsó pontokat rendre kihagytam volna. Egy volt egy forrásnál, másik fent a vár alatt, ahova temérdek lépcsőn kellett felmászni. Aztán innen le a völgybe és egy jó sziklás szerpentinen fel valami kápolnaféleséghez. Itt újabb pont várt. Ha már felmentünk, nosza másszunk is le mihamarabb, majd kapaszkodjunk vissza az ellenkező oldalra a köves, görgeteges terepen, ami a fájós talpaknak már kínszenvedés. Ha fellélegeztünk volna, hogy végre kiértünk az erdőből egy közvilágításos utcára, aszfaltfelületre és le lehet kapcsolni a lámpát, aminek gyenge fénye ugyan jelezte, hogy hamarosan vége a bulinak, de mégis kitartott a végsőkig, ne örüljünk túl korán. Egy rekord meredekségű utcára értünk és pont itt kell felmásznunk a cél irányába. Útitársammal meg is beszéltük problémáinkat, de innen már karnyújtásnyira volt a siker, így hát nem volt más dolgunk, csak kitartani a célig. Azt láttam, hogy a 25 óra már nem lesz meg, de hát ő se igyekszik, így rá se kérdeztem, hogy is van ez. Beérve elkérték a salátává gyűrődött itinerem, amit aztán sikeresen ott is hagytam. Oklevelet se kaptam, de betudtam annak, hogy kicsúsztam a szintidőből meg esetleg pontot is kihagytam, így az nem jár. Sebaj, a lényeg az, hogy teljesítettem az első cseh százasom 26 óra 17 perc alatt (hivatalosan 26 óra 22 perc alatt). Hogy utolsót is-e egyben, merem remélni nem, de vannak hiányosságok, amiket ideje pótolni, amíg belevágok a következőbe. Mert azért a cseh terep feladja a leckét a magyar hegyekhez szokott turistának, ahol a maximum technikásságot egy Holdvilág-árok beli létra vagy egy Rám-szakadék jelenti. Szóval meg kell tanulnom láncon közlekedni rendesen, főleg bízni benne. A többivel nincs gond, maximum a sebességen kéne még csiszolni. 

Bár komplett hulla voltam, pont jött szembe Bálint és mondta, ki ne hagyjam a kaját, ami bent van a főépületben, így kértem még egy adag utopencit és spenótos palacsintát. Az oklevélre Márk segítségével másnap sikerült rákérdezni és kiderült jár, sőt ki is állították, csak éppen rosszul, a férfiaknak valót írták meg nekem, aztán most meg aztán szépen kiderült, hogy még a csehek számára is egy fura nevű csaj vagyok. Pedig elméletileg cseh felmenőim is lennének. Meg nem is 25 óra a szintidő, hanem sokkal több, 33 óra. És ráadásul 9. beérkező nő voltam, ami azért annyira nem is rossz; 18 finisher csajból pont a középmezőny (4 csaj meg feladta). Bálinték végül 2 órát vertek rám.

Éjjeli nyugovóhelyem

Valamennyit eszegettem, aztán igyekeztem lezuhanyozni és eltenni magam másnapra a focikapu mellett, hogy ne zavarjam a többi szobában alvót a zajongásommal.  Most nézem az eredménylistán, hogy a lámpásommal, azaz Martinnal meg neve alapján lehet, hogy inkább németül kellett volna próbálkoznom, hiszen akár németül is tudhat. Angolul meglehetősen túl jól beszélt ahhoz, hogy megértsek mindent, amit mond. Mindenesetre utólag itt is köszönöm neki, hogy megmentett a folyóparton rekedéstől, bár olvasni úgyse fogja. Márknak pedig a kalauzolást és a fuvart, valamint a Billa kitérőt köszönöm és a söröket, amiből csak egyet adtam vissza, egy még jár.

Nehezítésként Tatabányától még egy rekesznyi kofolát és egy szatyornyi szlovák édességet és sört cipelhettem haza, de hát ami jár, az jár az otthoniaknak, cserébe, hogy elviselik a hülye hobbim és a vele járó gyakori távollétem. 

Ez a túra most nagyon is jó lecke volt, szembesültem több hiányosságommal és felkészületlenségemmel, kaptam nagyon jó tippeket például a vérprofi Jucitól, amit szintén hálásan köszönök. Olyan magasságokba, ahol ő járt és jár, elérni nem akarok, nem is tudok, nem is fogok, de vannak dolgok, amik megkönnyítik az életét egy egyszerű túrázónak, hobbifutónak is. És még egy pozitívum, hogy az ismerős bőrgyógyász doki, akihez fordultam, ugyan nem tudott rájönni, mi történt a lábammal, de a szteroidos kenőcs, amit kaptam, egy hét alatt rendbe tette. Így ezen a túrán már nem kellett küzdenem vele (helyette küzdhettem más dolgokkal).



A túra másnapján még kaptunk ebből a nagyon finom mézes sütiből, aminek felirata egy cseh szójáték: JETADYTADYJE. Ez szerepel Johnnyék dalában is és a következő elemekből tevődik össze. Je tady (itt van), illetve ta Dyje (azaz ez a Dyje /folyó/). Sajnos nem tudok csehül, így nem tudom, pontosan írtam-e le, csak próbáltam megjegyezni, amit az egyik szervező mondott nekünk.

Első cseh diplomám, amire nagyon is büszke vagyok

Johnnyék dala: 


Strava-link:  

2024. szeptember 5., csütörtök

Transzban Pesten Szeptemberben

 


- Mi ez, mi ez?

- Nos hát mi lenne, egy teljesítménytúra útvonala. 

- Na de miért itt bent a város közepén és miért ilyen egyenes?

Talán mert így álmodták meg 8 éve a szervezők és merték remélni, hogy arra a hibbant és végtelenül unalmasnak hangzó túraötletre is lesznek nevezők. Pontosan arra, hogy a Béke tértől a Kálvin térig 14 kilométer hosszan végiggyalogolhassanak a delikvensek az Üllői úton. És lettek vállalkozók, sőt a túra már a 8. rendezését éli meg. Ráadásul azt hiszem, 3-an arra is vállalkoztak, hogy 3x tegyék meg a távot így maratont teljesítve.

Béke tér - innen indul a túra

Először én is arra gondoltam, mit nekem, lefutom majd a 14 km-t, edzésnek elsőrangú lesz. De aztán a tapasztaltabbak leintettek, hogy nana, lesz itt annyi ellenőrzőpont mindenféle kérdésekkel, hogy nem győzök majd satuféket nyomni. Azt is sejtettem, hogy egy ilyen külvárosiból nagyvárosiba hajló miliő ezernyi meglepetéssel tud szolgálni, így gyakran kattan majd a fotómasina is.

A futástól aztán a sors is eltanácsolt azzal az arcul legyintéssel, hogy a túrára igyekezvén és egyben a villamoshoz futván úgy megrándult a combhajlító izmom a jobb lábamban, hogy a rajtig jóformán csak sántikálni tudtam és minden lépés fájt. Nesze neked hétvégi stovka...

Már majdnem alkonyatkor vágtam neki a végtelennek tűnő Üllői útnak

Folytattam ezt azzal, hogy már a rajtot alig találtam meg. 2x kellett megkérdeznem egy túrázós külsejű társaságot, mivel egyszer rossz helyen, egy étteremben próbáltam elrajtolni sikertelenül. Csupa rossz ómen. És aztán az egészből kikerekedett eddigi legkülönösebb helyszínű teljesítménytúrám, amit ugyan végig fájós (de egyre javuló) lábbal, de remek hangulatban teljesítettem.


Íme 10 érv, ami miatt ezt a túrát nem szabad kihagyni:

- Sétálhatsz vidékről a székesfővárosba úgy, hogy végig ugyanazt az utcanevet látod.

- Egymást érik a gíroszosok, sörözők, fagyizók és mindenféle kajáldák.

- Választhatsz, hogy a söröd Lidlben, Sparban vagy Pennyben vedd meg.

- Eleve kapsz energiaitalt vagy kólát, csipszet vagy kekszet.

- Lángossal kezdhetsz és sörrel végezhetsz.

- Rájöhetsz, hogy sötétben minden madár és postaláda fekete.

- Gyönyörködhetsz a külvárosi építészet, valamint a magyar kiskereskedelem által alkotott külső és belső terek és feliratok sokszínűségében és szűrrealitásában.

- Eldöntheted, hogy vajon az Üllői út esélyes-e a legtöbb óvodát felvonultató közterület címre, vagy nevezhető-e a gíroszosok sétányának.

- Megtudhatod ki volt Árbogós Matiász.

- Mindezért a végén még egy kis édesség is jár. (Nem mellesleg oklevél és kitűző)

+1 érv a túra mellett:

- Üdvözölhetsz minden szembejövő hasonszőrű bogaras teljesítménytúrázót (Tutira meg fogod ismerni őket!)

Este már az idő is kellemesebb

Mindezek mellett nekem ez a túra egy (nem annyira spirituális, sokkal inkább nosztalgikus) utazás volt nagyjából a gyerekkorból a mostani énemhez. Mindenféle emlékek ugrabugráltak elő a koponyámból:

Például:

Kicsi gyerekként nyaranta sok időt töltöttem az akkori Pestimrén, a mostani Pestszentimrén, annak is a Budapest felé eső legeslegszélén. Mellettünk egy nagy préri volt, ahol néha birkák legeltek, az utcán naponta jöttek a lovaskocsik. Innen többször elutaztunk a lőrinci piacra, ami igen közel van az Üllői úthoz. Ráadásul a miliő is teljesen hasonló volt mindkét helyen.

Ha jól megfigyeltétek a feliratokat (szerintem itt biztosan, mert volt némi diszkrepancia köztük és az itiner között), az ominózus tüzéptelep udvarában volt egy öltönyház is. Ide minden egyes alkalommal eljöttünk, ha valamelyik családtagnak szüksége volt valamilyen új darabra. Sőt az út túloldalán is van egy öltönyös, ide is el-eljárogattunk. Ráadásul a növésben lévő fiamnak a legutóbbi időkben elég gyakran szüksége volt új elegáns ruhadarabra.

A vasúti kereszteződésnél pedig van egy bringaműhely (a túloldalon). Mikor Kispesten dolgoztam és biciklivel jártam be, egyszer defektem lett, és idáig kellett elsétálnom szervizeltetni.

Ahogy aztán befelé haladunk, egyre sűrűsödnek az emlékek: a Határ útnál milliószor szálltam át a munkahelyemre tartva, vagy tekertem el biciklivel az Europarkba, amit most már tök máshogy hívnak.

Innen nem messze lakott egy gimis osztálytársam, aki benne volt az Amway bizniszben és itt szervezett valami találkozót. Aztán gyorsan rájöttem, hogy ez nem az én utam...

A Népliget őrzi néhány BSI-s női futóverseny emlékét, mostanában mindig az MVM elől indulunk Peti szüleihez, valamint itt is sokszor szálltam át, mikor Kispesten dolgoztam.

A Groupama aréna elődjében egyszer megfordultam meccsen meg egyszer valami rendezvényen, ahol az Edda is fellépett. Hogy mi volt az, nem tudom, én csak Patakiékra emlékszem. Biztos elraboltak az ufók. :-)

A Népliget és a Nagyvárad tér között volt az egyik kedvenc turim. Nagy örömmel konstatáltam, hogy még mindig megvan. Azt hiszem, legnagyobb fogásom itt egy pöpec 60 l körüli nagyhátizsák volt, amit aztán eladtam.

A Ludovikára jártam a föci fakttal okulni az akkori ELTE épületébe, hogy aztán ne legyek földrajztudós. Kicsit bánom a dolgot, mert túravezetőként tudtam volna hasznosítani ezt a tudást is. Ide jártam egyetemistaként néptáncot próbálni is.

A Thaly Kálmán utcába meg középsuliba jártam. Az a környék is jócskán megváltozott, az egykori diák már oda se találna talán az iskolájába. A klinikák megállóban akkoriban egy butik volt, ahol mindig epedve nézegettük a ruhákat. Meg párszor futva ráztam le az ellenőröket, ha néha otthon hagytam a bérletemet. :-) (Szégyen a futás de hasznos jeligére.)

A körút, valamint a Kálvin tér meg mostani szinte mindennapos tömegközlekedős és bringás útvonalaim részét képezik. Meg is érkeztünk a mába...

A túra végén Máté és Ádám várta a beérkezőket

Most megkímélek mindenkit a hosszú túraleírástól, inkább meséljenek a képek (kedvemre tesztelgethettem az új telefonom kameráját):

  • A városszéli építészet gyöngyszemei:



Vajon minek az a sok antenna?

Olyan lepukkant, hogy már szép

Már megint antenna és mellé némi jóga. 

  • Graffitik, feliratok, cégérek, miegyebek


Itt is volt egy megfejtés

Ott lennék inkább vagy itt?




SH-val menőbbek a fétisek is

Nemes egyszerűséggel otthagyták a nemes vadat a bejárat előtt (egyébként egy topolyai bringagyár a Capriolo - egyszer meg is szerelték a váltóm)

Ide be is tértem egy fagyira

Sallai Zsuzsinak ehhez vajon van köze? (https://visszadobtak.hu/)


Egy kis TT-ajánló októberre

Ahol a hold is duplán kel fel

Nekem így ütött-kopottan tetszik

Hová mész te szürke cáp... (Remélem, a brassói állandó fogás az étlapon :-) - moldvaisok tudják, miért)

Darth Vader riogat

És a megváltás is közel (azaz lassan itt a túra vége)

  • Szobrok, emlékművek, templomok:
Örmény emlékmű az Uzsok téren)

Plank Antal: Gázlómadarak

Ecseri úti neoromán templom


Zöld zászlók, zöld sasok, magasan szárnyaljatok...


Örökimádó templom


  • Házszámok (ezek közül soknak a túra alatt különös jelentőségük volt):


Itt is van egy megfejtés a ládában




Ez a feladvány különösen nehéznek bizonyult

  • És végül maga az anyatermészet, ami azért nyomokban fellelhető még itt a betondzsungelben is:




A Szederinda és a brassói összefüggésének megfejtése itt, nehogy álmatlan éjszakátok legyen miatta (mondjuk az itt nem derül ki, mi az a cáp, de megsúgom, az a bakkecske Moldvában (is)). Az összefüggés meg az, hogy a táncot, amit erre táncolnak, hoinának vagy brasoveancanak nevezik. Trance helyett most ezt kapjátok:



Strava-link: