2016. április 13., szerda

Medvehagymás rakott csirkemell vagy tarja

A mai ebédem is a medvehagyma jegyében készült – nem véletlenül, hiszen hétvégén a Bakonyban jól teleszedtük a zacskóinkat megint:

 

Szövegközi kép 2

 

Hozzávalók (4 fő részére):

 

kevés zsír

szeletelt bacon

kb. 5 db krumpli 

medvehagyma

kb. 330 g tejföl (nagyobb doboz)

csirkemell vagy tarja

250 g csiperkegomba

kevés só és bors

sajt


 

Elkészítés:


Egy kizsírozott tepsi vagy jénai tál aljára bacon csíkokat fektetünk, erre karikázzuk a megpucolt krumplit. A krumplira tesszük az előzetesen megsózott és borsozott csirkemellet vagy a tarját.

A gombát megpucoljuk, megmossuk és szeletekre vágjuk, ezután a húsra fektetjük a gombaszeleteket.

A gomba tetejét újból baconnel fedjük és 180 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük. A tepsit letakarjuk alufóliával.

 


A medvehagymát, miközben sül az étek, apróra turmixoljuk, majd belekeverjük a tejfölbe. Mikor már minden jól átsült (kb. ¾ óra múlva) a medvehagymás tejfölt rátesszük a tepsi tetejére. Hagyjuk így is sülni, majd a legvégén sajtot reszelünk rá és addig sütjük még, amíg a sajt is megpirul.


Medvehagymatenger a Bakonyban

2016. április 12., kedd

Medvehagymás-juhtúrós csiga

Régi-új medvehagymás süti a láthatáron, ami pofonegyszerű de egyben nagyszerű is. :-)



Hozzávalók (4 fő részére):
  • 2 csomag leveles tészta (lehetőleg már előrenyújtott lapok)
  • 10-15 levél medvehagyma apróra vágva
  • 1 vagy 2 csomag juhtúró (kb. 250 g)
  • 2 dl tejföl
  • reszelt sajt
Elkészítés:

A juhtúrót összekeverjük a tejföllel, beleszórjuk az apróra vágott medvehagymát, esetleg egy kis reszelt sajtot.
Rákenjük a levelestészta-lapokra az előbb elkészített keveréket. Ezután a lapokat felgöngyöljük és kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk. A szeleteket margarinnal kikent sütőlapra tesszük. A tetejüket megszórjuk reszelt sajttal. Kb. 180-200 fokon sütjük előmelegített sütőben, amíg szépen pirulni nem kezdenek.


2016. április 6., szerda

Suhajda


Erre a különös nevű süteményre Mária Hajková Édeskönyvében bukkantam és rögtön felkeltette az érdeklődésemet, főleg amiatt, hogy mi lehet az a műzsír, amit a könyvszerző oly előszeretettel használ ebben a sütiben. Sajnos erre nem sikerült rájönnöm, viszont a sütemény elkészítése továbbra is izgatta a fantáziámat, így elkezdtem kutakodni a világhálón. Nem csak recepteket találtam, hanem egy érdekes történetet is.
A sütemény neve maga Suhajda József cukrászmesterre vezethető vissza. Történetéről, valamint egyben a desszert keletkezéséről itt olvashattok. Az édesség 1912-ben Párizsban még díjat is nyert – nem csoda, hogy rögtön családi kedvenc lett nálunk is.

Arra jutottam, mint oly sok esetben, hogy ahány ház, annyi szokás, nincs két egyforma suhajda recept. Nosza hát én is megalkottam a sajátomat - teszek bele minden földi jót, amit csak az általam olvasott receptek ajánlanak:

Hozzávalók:


A sütemény aljára és tetejére:

  • kb. 200 g étcsokoládé
  • 1-2 evőkanál olaj (mindig közben adagolom hozzá)


Töltelék
  • 2 db 3 az 1-ben tasak kávé
  • dl tej
  • 0,5 dl rum
  • 35 dkg cukor
  • 15 dkg darált dió
  • 1 vaníliás cukor
  • 25 dkg kókuszzsír
  • 15 dkg étcsoki
  • 2 ek kakópor (cukrozatlan)
  • 10 dkg mazsola
  • muffinos papirkosárkák

A legalja :-):

A csokit a gőz fölött megolvasztjuk az olajjal. A papírkosárkák aljába egy kanál olvasztott csokit öntünk és rákenjük a kosárkák oldalára is szép egyenletesen. Ezután dermedni hagyjuk és közben elkészítjük a tölteléket a következő módon:

Töltelék:

A cukrot, kávét, tejet, rumot és vaníliás cukrot gőz fölött összekeverjük és kb. 8 percig főzzük. Hozzáadjuk a darált diót, mazsolát és a kókuszzsírt és a csokit, megvárjuk, míg az utóbbiak teljesen elolvadnak és simára keverjük a masszát. Meleg helyen tartjuk, mert nagyon gyorsan dermed.

Eközben a kész tölteléket betöltjük a csokival kikent papírkosarakba. Hűtőbe tesszük dermedni. Kb. negyed óra múlva a maradék olvasztott csokoládéval bevonjuk szép egyenletesen a kosarak tetejét is. Tetszés szerint díszítjük cukorszóróval, esetleg cukorírókával.

Vigyázat! Nagyon tömény édesség, 1-2-nél többet képtelenség egyszerre megenni belőle.


Juhtúrós-medvehagymás sajtos rúd (vagy perec)


Már elindult a medvehagymaszezon, sőt a javában zajlik, nemsokára megyünk szedni a Bakonyba. De enélkül is csurran-cseppen mostanság medvehagyma innen-onnan, piacról, Gerecséből szüleim jóvoltából, így szinte mindennapos vendég a konyhámban. Nyersen is esszük, de készült a közelmúltban pesto, fűszervaj, tejszínes-medvehagymás csirkemell és pulykamell, muffin is. 
Most bemutatom az egyik kedvenc medvehagymás süteményreceptemet:

Hozzávalók:

25 dkg liszt
25 dkg juhtúró
1 egész tojás
25 dkg vaj
1 kiskanál só
1 kiskanál sütőpor
1 csokor medvehagyma (kb. 15-20 levél)
10 dkg reszelt sajt  és 1 tojás a tetejére

Elkészítés:

A puha vajat és a juhtúrót, valamint a lisztet és a sót összemorzsoljuk, belekeverjük a tojást is. Elméletileg sütőpor nem kell bele, így is szép magasra feljön. Esetleg a biztonság kedvéért lehet bele tenni egy kiskanállal. Simára gyúrjuk a tésztát. A medvehagymát apróra vágjuk és belegyúrjuk a tésztába.
Lisztezett gyúródeszkán kb. 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát. Pizzavágóval vagy késsel szabályos rudakat vágunk, a tetejét megkenjük tojással, majd megszórjuk a reszelt sajttal és előmelegített sütőben 180 °C-on megsütjük.

Nemrég beszereztem egy pereckinyomó formát, így most már helyre kis pereceket is tudok gyártani ugyanebből a receptből. Így talán még mutatósabb, ha időm engedi, csinálok medvehagymás változatot is, egyelőre elégedjünk meg a macimentes perecekkel.

Juhtúrós-sajtos perecek medvehagyma nélkül.


2016. február 17., szerda

Gyümölcsös joghurttorta


Hozzávalók: 

Tészta:

3 db tojás
100 g liszt
25 g kakaó (cukrozatlan)
125 g cukor
3-4 ek. olaj
1 mokkáskanál szódabikarbóna vagy sütőpor
1 csipet só

A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük és óvatosan hozzáadagoljuk a cukrot is. Majd a tojások sárgáját is a habba keverjük. Ezután az olajat és a szódabikarbónát/sütőport is hozzáadjuk. Kivajazott-kilisztezett tortaformába öntjük a tésztát és 5 előmelegített sütőben 5 percig 200 °C-on, majd kb. 35 percig 180 °C-on sütjük.

1. számú krém:

1 vegyes gyümölcskonzerv
1 csomag vaníliapuding
2 ek. cukor
1 citrom leve

Egy vegyes gyümölcskonzerv (gyümölcskoktél) levét leszűrjük és ezt felfőzzük egy vaníliapudinggal + a cukorral. (A pudingot a citromlében keverjük simára a cukorral.) A végén, mikor már sűrűsödik a puding, hozzátesszük a gyümölcsöket is. A gyümölcsös pudingot kicsit hűlni hagyjuk, majd a tortakarikával körülkerített megsült és kihűlt tortalapra öntjük és egyenletesen elosztjuk.

2. számú krém

3 pohár natúr joghurt
250 g túró
100 g porcukor
2 zacskó zselatin fix vagy Sofort Gelatine
200 ml habtejszín
1 zacskó habfixáló
1 citrom héja

A túrót a cukorral és a citromhéjjal összekeverjük, majd hozzáadjuk a joghurtokat is. A tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, majd hozzáadjuk a túrós-joghurtos krémhez. Végül beletesszük a zselatint is. A krémet a kihűlt pudingra adagoljuk és szépen elsimítjuk a tortagyűrűben.

3. réteg (zselé + gyümölcsök)

Gyümölcsök (kivi, mandarin, ananász, ill. ízlés szerint)
2 zacskó tortazselé
4 ek. cukor
fél liter narancslé

A torta tetejét kidíszítjük a szeletelt gyümölcsökkel. A mandarinról lehúzzuk a hártyát.
A zselét elkészítjük a leírás szerint és egyenletesen a tortára öntjük és hűtőben dermesztjük.



2016. január 20., szerda

HÓDolván szenvedélyemnek

A cím első 3 betűjét nem véletlenül írtam nagy betűvel, hamarosan ki is derül miért. De először azt hiszem, maga a cím is magyarázatra szorul. És idővel azt is megmagyarázom, hogy a jelenlegi bejegyzéshez, szokásomtól eltérően, miért nem mellékelek képeket.

A blogomból már kiderült, hogy szenvedélyes sütikészítő és túrázó vagyok, aki figyelmesebben olvasgatott, az arra is rájöhetett, hogy futni is szeretek. Most essék erről az utóbbi szenvedélyemről szó.

Életem során többször is nekirugaszkodtam ennek a sportnak, kezdve kisiskolás koromtól mostanáig, több-kevesebb sikerrel és főleg kitartással.
Első komolyabb találkozásom ezzel a sportággal a lakótelepi futóklub volt. Igen, igen, akkor, a 80-as évek derekán még létezett ilyen is szűkebb lakóhelyemen, Kelenföldön és talán máshol is az országban!
A környéken sok focipálya volt mindaddig, amíg nem estek áldozatul a Szerémi út megépítésének, valamint az irodaház-építési hóbortnak. Adott volt tehát egy közülük a Hengermalom úton és egy lelkes környékbeli edző, aki talán maga is apuka volt – erre már nem is emlékszem. Mindenesetre szervezett egy futóklubot a lakótelep és a környék gyerekeinek. Heti egy alkalommal egy adott időpontban le lehetett járni a pályára körözgetni, volt mindig háziverseny is a gyerekeknek, ahol rögtön az első alkalommal elvittem a 3. díjat. Egy füzetkébe lehetett gyűjteni futó rókás matricákat – ilyet akkor kapott a gyerkőc, ha lejött futni – és ha egy bizonyos számú matrica összegyűlt, egy műanyag rókás plakettszerűség volt a jutalom. Úgy emlékszem, hogyha betelt az egész füzet, akkor járt egy nagyobb hasonló plakett, meg talán csoki, vagy egy komolyabb emléktárgy is. De az is lehet, hogy a nagyobb plakett a versenyeken elért helyezésekért járt – sajnos erre sem emlékszem már pontosan.  Mindenesetre egy bizonyos idő után, mint lelkes futóklubtagnak, egész szép rókás matrica- és rókás műanyaglap-gyűjteményem lett.
Az osztályban mindig is a jó futók közé számítottam, csak sajnos nagy bánatomra versenyre sose mehettem, mert gyógytornás voltam.
Következő sikerélményem a cserkészetnél egy házi tájfutóverseny volt, amit lány kategóriában megnyertem és a fiúkkal összesítve is harmadik helyen végeztem. Életem első találkozása volt ezzel a sportággal és azóta is sajnálom, hogy nem foglalkoztam vele komolyabban...
Aztán egyetemistaként volt még egy próbálkozásom: egy barátnőmmel elhatároztuk, hogy feljárunk a Normafához ingyenes tájfutó edzésre. Pár hónapig csinálgattuk, itt is nyertem egy háziversenyt, de aztán valahogy snassz volt csupa gimissel edzeni...
Időközben még szereztem egy 3. helyezést is egy albertfalvi futóversenyen ezidőtájt, persze csak úgy edzés nélkül.
Egyetemistaként, vagy valamivel később volt egy komolyabb nekifutásom a futóedzéseknek: pár hónapig rendszeresen róttam a lakásunk és a Savoya park közti távot a bringaúton. Persze kezdetben a sarokig is alig j(f)utottam el, de aztán hamar meglett a mintegy 6 km-es táv. Aztán ennek valahogy vége szakadt, és sokáig nem áldoztam semmit a futóisten oltárán.
Mindaddig, amíg jött a gyerekszülés, majd az irodai élet és ezzel együtt a fölösleges és kellemetlen, nem mellesleg nem túl dekoratív pluszkilók. Egy szép napon elhatároztam, mint megannyi nő, hogy a futás segítségével próbálok tőlük megszabadulni. Volt ez majdnem kereken 2 éve. Akinek most felcsillanna a szeme az újabb remek fogyókúrás recept olvastára, azt sajnos ki kell ábrándítsam: ugyan sikerült pár kilótól látványosan megszabadulnom, de mindez nem (csak) a futás hatására történt. Jobban mondva sokáig úgy éreztem, semmit se ér, hogy hetente többször lefutok 4-10 km-t, sokszor emelkedőkön is szenvedve. Azaz persze, hogy ért valamit: sikerült remek kondit szereznem. Bár az állóképességemre eddig se panaszkodhattam, azt kell mondjam, olyannyira felfejlődtem, hogy megint képesnek éreztem magam arra, hogy gondolkodás nélkül elinduljak hosszútávú teljesítménytúrákon. A legnagyobb eredményem persze az, hogy azóta is kitartóan és rendszeresen futok. Sőt még versenyeken is indultam – persze most nem helyezés reményében. (Azért egy 4. helyet sikerült tavaly egy kisebb versenyen elcsípnem.)

Nos úgy látom, igen hosszúra nyúlt a (nem létező, ill. alig létező) futómúltam körüli mese, térjünk tehát a lényegre, ahol a cím másik fele is megmagyarázódik.

Jelenleg legkedveltebb (és helyügyileg igen kézenfekvő) edzőhelyem a Kopaszi-gát. Történt a tavalyi évben, hogy barátnőmmel, férjeurával, ill. húgom egy barátnőjével közösen alakítottunk egy futóklubot, és heti rendszerességgel szaladgáltunk a környéken. Egy szép napon úgy döntöttünk, benézünk a gátra is. Valahogy útközben szóba jött a gát hódja (vagy a hód gátja?) (az Index cikkét lásd itt)(és itt), mint helyi látványosság. És ahogy kiérünk a gát csúcsára, mire leszünk figyelmesek? Ott úszkál előttünk a Duna vizében maga a HÓD! Nos ezek után szinte már csak a gátra jártunk edzeni, de hódot soha többet nem láttunk. Úgy tűnt, hogy ha miatta jövünk, akkor nem hajlandó mutatkozni. Jelentem, hogy a barátnőmék azóta nemrég újra látták a hódot, én azonban azóta sem. :-(
Láttam viszont rengeteg mást edzéseim során. És ilyenkor sajnálom borzasztóan, hogy edzésre nem viszek magammal fényképezőgépet. Mert szinte mindig lenne valami fotóznivaló... Viszont az oldalamon vagy nyakamban himbálódzó gép igen zavaró tényező. A telefonommal meg valamirevaló képeket bajosan tudok készíteni.
És most elértem végre ahhoz a részhez, ami miatt ezt az egész, hosszúra nyúlt bejegyzést elkezdtem írni: felsorolom, hogy milyen érdekességekre bukkantam a gát madárvilágában:

1. Zöld küllő
Rendszerint a hajnali, kora reggeli órákban mutatkozik, eddig kétszer sikerült látnom a gát Duna felőli oldalán. Egy alkalommal, mikor megriadt a fújtató, futó rémtől (vagyis tőlem), és tovarepült egy távolabbi fára, még hangját is hallatta.

2. Nagy kócsag
A szememnek nem akartam hinni, amikor szintén a gát Duna felőli oldalán, már a gát csúcsának közelében a fák közt megpillantottam, egy, a hajnali napsütést élvező kócsagot.

3. Kormorán
Mikor még a Duna, a Kopaszi-gáttól délebre eső gátján babakocsiban sétáltattam a fiamat, és később, amikor a tavalyi év során ide jártam futni, többször láttam ezt a madárfajt. Néha itt a gáton is felbukkan.

4. Szárcsák
Őket egész gyakran lehet látni a tőkés récék között.

5. És a mai felfedezésem, a Cayuga kacsa!!!
Ma hajnalban egy a tőkésrécék színezetétől igen eltérő ruca ücsörgött a gát végében. Egyszínű, fekete tollazata csak a szárnyaknál váltott csillogó zöldesre. Egyetlen olyan kacsafajtát találtam az Interneten, ami megfelel ennek a leírásnak, ez egy díszréce, a Cayuga kacsa: fajtaismertető
Hogy hogyan kerülhetett ide, fogalmam sincs.

És valószínűleg még nem ért ezzel véget a felfedezéseim sora, mert a következő ismertető szerint akár barátrécét, csúszkát és más ritka récefajokat is látni errefelé.
Az ismertető kitér a környék történetére is – egyébként ez is megérne egy blogbejegyzést. Mivel a környéken nőttem fel, belekóstolhattam a gát különböző korszakaiba és egyben vadregényes miliőjébe. (Az volt ám az igazi, amikor kisiskolásként a Duna partján rögtönzött horgászbotokkal pecázgattunk, majd a bunkerek és alig használt iparvágányok között bolyongtunk az erőmű szomszédságában...) De erről majd máskor!




2015. december 12., szombat

Készül a bejgli


Be kell vallanom, a bejgli nem tartozik a kedvenc süteményeim közé, bár az utóbbi időben valamelyest kezdek megbarátkozni vele. Talán pont ezért még sose készítettem ezt a karácsonytájt minden háztartásban fellelhető finomságot.
Pedig családi indíttatás lenne, mert nagymamám híres (bejgli)sütő asszony a falujában, Solymáron, süteményeit ilyentájt százszámra készíti annak ellenére, hogy életkora már a 9. X-et is jócskán meghaladta. Bejglijeit még külföldre is viszik, és egy ismert pékség is az ő receptje alapján készíti ezt az édességet. http://jokenyer.hu/jokenyer-beigli-bejgli-500-g-dios-vagy-makos-beigli/
A sütemény neve ezzel a -li végződéssel olyan németesen hangzik, és valóban jó helyen keresgélünk, mert a szó a német „beugen” (hajlítani) igéből származik. Eredetileg valószínűleg hajlított, patkó alakú formája lehetett a süteménynek. (Vö. osztrák „Mohnbeugel” - mákos kifli). https://hu.wikipedia.org/wiki/Bejgli
Csütörtökön alkalmam nyílt, hogy segédkezzek nagymamámnak a bejglisütésben. Az volt a tervem, hogy dokumentálom a folyamatot, de sajnos ezt keresztülhúzta az a tény, hogy csak 9 órára értem ki hozzá és addigra ő már az aznapi bejglisütés finiséhez ért.
Ennek ellenére nem maradtam tétlenül, mert elő kellett készíteni a másnapi bejglisütést, ezenkívül nagymamám egy másik süteménybe, a Non plus ultrába is belekezdett. Így hát kedvemre kontárkodhattam segédkezhettem nagymamám és apukám testvére parancsnoksága alatt.

Az aznapi bejglik még a sütésre várnak
A bejgliket tojással kevert vajjal kenjük meg
 Az aznapi bejglik még megkenésre vártak, majd bekívánkoztak a jól előmelegített sütőbe. Addig meg a meleg konyhában keltek a tűzhely közelében. Miközben a fázós sütemények melegedtek, becsomagoltunk pár ajándék bejglit fóliába és papírba, amiket aznap vittek el. Így tovább elállnak és nem száradnak ki karácsonyig.
Ezután nekiálltam a dió- és mákdarálásnak a holnapi bejglihez, nagymamám meg belekezdett az almapucolásba, mert a töltelékbe párolt alma is kerül! A daráló némileg muzeális és/vagy szebb napokat látott darab volt, de lényeg az, hogy hellyel-közzel működött. Sajnos a kiálló rugót nem sikerült helyretennem. Végül, a biztonság kedvéért nagymamám villanydarálóval is átdarálta még a mákot, hogy ne maradjanak benne egész szemek.
Majd összekevertük a mákot és a diót a töltelékek többi hozzávalóival. Érdemes talán arról is pár szót ejtenem, hogy a mérleg, amivel nagymamám pl. a cukrot, lisztet stb. méri, se egy mai, hipermodern digitális darab. :-)
 
Hagyományos tésztakeverés robotgép nélkül

Eközben nagymamám már neki is kezdett a Non plus ultra (egy linzerfajta) tésztájának összeállításához. Nos ezt se úgy kell elképzelni, hogy robotgéppel nekiesünk a cukornak, lisztnek, vajnak és tojásnak. Ehelyett mindent szépen egy fakeverővel keverünk egyenletesre. Ez a módszer kifejezetten tetszett, szép sima lett a tészta, így a jövőben alkalmazni is fogom.
Az elkészült tésztából lisztezett deszkán  rudakat gyúrtunk, melyeket többször összehajtogattunk és újabb rudakat készítettünk. Majd kis gombócokat gyúrtam nagymamám utasításai alapján. Ezeket egy tálba tettem és a hűtőbe raktam pihenni másnapig. Sajnos itt véget is szakadt a Non plus ultrával való ismerkedésem, talán egyszer otthon folytatom, hiszen ez is egy elég dekoratív süti, azonban egyben a munkásabb fajtákból való őkelme.



Készülnek a kis zsíros gombócák - nagymamám a háttérben a mákot darálja a villanyos darálóval

Non plus ultráék mennek hűsölni a frizsiderbe

A soron következő művelet a másnapi bejgli töltelékének összeállítása volt. A darált dióhoz és mákhoz cukor, fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, reszelt citromhéj és rum társult, valamint a dinsztelt almát is belekevertük.
 
Készül az almatöltelék - margarinon párolt reszelt alma
 
Diós töltelék összekeverése



Mákos töltelék összeállítása

Közben pedig ki is sültek a bejglik, vehettem ki őket a sütőből. Deszkán hűltek ezután, de előtte még megkentük őket olvasztott zsírral, hogy a héjuk puha legyen és kiszedtük az elválasztó papírokat kés segítségével. Miután kihűltek megfordítottuk őket, hogy az aljuk is kihűljön.


Hűlnek a felfordított bejglik, miközben még kapnak egy kis kozmetikát





 Tulajdonképpen itt vége szakadt segédi teendőimnek, ideje volt hazaindulnom. Elbúcsúztam nagymamámtól és vizitet tartottam az istállóban, majd nekivágtam az erdőnek, hogy megspóroljam a környéki jegyet. Egy szép kis kb. 10 km-es túrát tettem Solymártól Hűvösvölgyig a Jegenye-völgy, Rózsika-forrás, Gercsei templom, a vitorlázó repülőtér érintésével. Mire leértem Hűvösvölgybe már majdnem besötétedett. Néhány képet készítettem erről a borongós hangulatú sétáról is: