2019. november 29., péntek

Diétás pizza


Sajnos nálam is colitist diagnosztizáltak, így most szigorú diétára vagyok fogva. A dietetikus javaslatai alapján azzal kísérletezgetek, hogy lehet nagyon szűk számú alapanyagból olyan ételeket készíteni, melyek diétás voltuk ellenére mégis ízletesek. Úgy gondoltam a Crohn és colitis nyavalyákkal küzdő sorstársaknak is hasznos lehet, ha megosztom egy-két jól sikerült étek receptjét.

Az egyik ilyen a tegnap sütött pizzám, aminek a tésztájában nincs olaj és feltétnek is csupa olyan összetevőt használtam, amit ehetek. Természetesen a fiúk más feltéttel kapták, mint én, de a diétás változatot is szívesen megették.

Tészta:

500 g liszt
1 tasak porélesztő
1 kk cukor
1-1,5 kk só
kb. 200 ml langyos víz (lehet egy kicsit több)

A tésztát összegyúrjuk, kidagasztjuk és kb. 1 órán át meleg helyen kelesztjük.
A mennyiségből két tepsi pizza lesz, a tepsiket nagyon vékonyan megkenjük olívaolajjal és míg kel a pizza előkészítjük a feltéteket, melyek a következők:

Feltétek:

joghurt, kakukkfű, bazsalikom, oregánó
csirkemellsonka
főtt tojás
tonhal (olaj nélküli)
trappista sajt

Mikor a tészta megkelt, 200 °C-ra előmelegített sütőben elősütöm, hogy ropogós legyen, majd utána kenem rá a joghurtot, melyet megszórok a fűszerekkel. Ezután jön a többi feltét, majd a pizza visszakerül a sütőbe, mindaddig, amíg a sajt enyhén rá nem olvad a pizzára és már tálalhatjuk is.

A feltéteket lehet tovább variálni a diéta szigorúsága és egyéni ízlés alapján, nekem még szóba jöhetett volna a pl. a cukkini vagy a csirkemell is. Egészségesek természetesen bármilyen más feltéttel elkészíthetik, a fiúk most fűszeres, fokhagymás paradicsomszószt kaptak, feltétnek meg különféle sonkákat, lila hagymát, paprikát, kukoricát és sajtot.


A tonhalas változat


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése