2015. november 22., vasárnap

Szemelvény egy helyesírási gyakorlókönyvből

Kincsre bukkantam a Cs. Nagy Lajos-féle Helyesírási gyakorlókönyvben.
Talán egy régi Turistamagazin cikkének kivonata lehet a 60-70-es évekből? Mindenesetre valószínű, hogy a Diósjenő környéki erdők akkori turistalátványosságait taglalja, figyelembe véve, hogy a Strekk, ill. Musli nevű kisvasútvonalak a 70-es évek derekán szűntek meg:

„Diósjenőtől mintegy háromnegyed órányi gyaloglás után érünk föl a 495 méter magas Závoz-tetőre, amely voltaképpen egy tisztás, beékelve a Magas-hegy és a kőszirt nevű sziklaképződmények közé.Onnan a déli irányba vezető műúton eljutunk az úgynevezett Mázsaházhoz – valójában egy kis őrházikó ez az épület –, és már el is értünk a Kemence-patak völgyébe. Innen indul az erdei kisvasút, amely pontosan követi a patak völgyének kanyarjait. Kövessük mi is a síneket.
Elhagyva a Mázsaházat, kis tavak mellett visz el az utunk. Nem természetes képződmények, hanem bombatölcsérek ezek. Csillogó vizükkel azonban pompásan illeszkednek a tájba. Fürödni azonban nem ajánlatos bennük, mert 10-15 méter mélységűek. Pár percnyi séta után a Gál-rét üde gyepszőnyegéhez jutunk. Ha innen visszatekintünk, különösen szép látványt nyújt a Hollófészek nevű, 603 méter magas szikla, amelynek tetején egyetlen magányos fa áll. Innen még szebb a völgy. Balról be vagyunk ékelve a Bárány-bérc, a Hosszú-bérc, jobbról pedig a Cigányvár közé. A kisvasút végpontjáig tisztások váltják egymást. Ha csöndben megyünk, itt még őzzel, szarvassal és vaddisznóval is találkozhatunk.”


(Remélem, jól írtam a helyneveket, mert itt éppen a hibás szöveg javítása volt a feladat.)

Bombatölcsér (2012. november 17.)



A Musli kisvasút töltése a Gál-rét közelében (2015. okt. 31.)

Gál-rét - 2015. október 31.

Magasles a Gál-réten


A Strekk kisvasút alsó szakasza a Hollófészek oldalában - 2012. november 17.)

2015. november 9., hétfő

Egér az OKT-n


A hétvégén újabb szép példáját tapasztalhattam annak, hogy hogyan kapcsolható össze két kedvenc hobbim, a túrázás és a sütés.

Márk elutazott cserkészportyára, én meg igyekeztem kihasználni a rám szakadt szabadságot és megmászni a rám váró bulihegyeket.

Kezdtem a pénteki táncházzal, de előtte gyorsan összedobtam egy csapat gesztenyeegeret Zsóka szombati bulijára. 
Hogy miért éppen egereket? Nos a meghívóban a következő mondat szerepelt: Ha lehet, aki tud, (főleg csajok) esetleg hozzon valami házi rágcsát (pogi, süti, saláta, grillezett egér, stb...:)” 

Úgy döntöttem tehát, hogy szaván fogom Zsókát és egér lesz, még ha nem grillezett is. Adta magát a hűtőmben lapuló néhány adag gesztenyepüré meg a maradék babapiskóta és rum. 

Kiolvasztottam 2 adag gesztenyemasszát, összetörtem 10 dkg babapiskótát mozsárban, mivel nincs darálóm, majd ízesítettem egy kevéske rummal az összegyúrt masszát. Ebből formáztam az egértesteket. Majd étcsokit olvasztottam kevés olajjal víz fölött és ebbe mártogattam a gesztenyeegereket. Tálcára tettem őket száradni. Közben mindegyikre biggyesztettem színes gabonagolyó szemeket és orrocskákat, majd vörösáfonyafüleket. Mikor valamennyire megszáradtak az egérkék, cukorírókával farkincákat rajzoltam nekik. A teljesen megszáradt egereket táncház után éles késsel levágtam a tálcáról, majd bedobozoltam őket a másnapi (vagy aznapi?) bulihoz.

Indulnak az egerek Zsókához

A tervezett korai kelés természetesen nem ment, így kicsit aggódtam, hogy a másik szombati bulihoz időben el tudom-e készíteni a muffinjaimat. Ugyanis hivatalos voltam a „Tóni a kéken" záróbuliba, mint egykori kísérő. Arra gondoltam, hogy ide sem illik üres kézzel beállítani, így meglepem Tónit egy doboz kéktúra-muffinnal. A jól bevált csodás csokis muffin receptjét választottam erre a célra. Ennek készítésében már nagy rutinom van, mivel ez a süti egyben a fiam kedvence is.

A recept a következő:

  • Hozzávalók:

  • 15 dkg liszt,
  • 2 tojás,
  • 15 dkg vaj,
  • 15 dkg cukor,
  • 3 evőkanál barackíz,
  • fél csomag sütőpor,
  • 5 dkg keserű kakaópor,
  • 5 dkg tört étcsokoládé
Elkészítés: 

Összekeverjük a hozzávalókat, hogy a tészta szép sima legyen. Robotgéppel is lehet keverni, úgy még gyorsabb. Kiadagoljuk a tésztát a 12 muffinformába, majd 170 fokon sütjük meg /kb. 20-25 perc/.
Baracklekvárom nem volt otthon, így áfonyalekvárt tettem bele, és hogy még áfonyásabb legyen a süti, beletettem az egerek után megmaradt bontott áfonyászacskó tartalmát is. 
Kéktúra-muffin úgy lett belőlük, hogy fehér és kék marcipánból készítettem mindegyik muffinra egy-egy turistajelzést.
Ráadásul dupla adagot készítettem, így nem is fért az összes süti a Tóninak szánt csomagba, sikerült egy adagot átmenteni a Zsóka féle buliba is. Mivel itt jócskán képviseltették magukat túratársak is, gondoltam, hogy sikere lesz.
Elkészültek a kéktúra muffinok, irány a Fenyőgyöngye


Szerencsére időben odaértem a muffinkészítés után a Tónis túrabuli találkozójára. Kicsit aggódtam, hogy épségben odaérnek-e a muffinok, de szerencsére nem olvadt meg rajtuk a marcipán úgy, mint a múltkori Sétafika szülinapi bulin, talán a hűvösebb időnek köszönhetően. Múlt hétvégén már szereztem némi tapasztalatot sütemények túráztatása terén, mivel akkor egy tortát juttattam fel a Csóványos tetejére. Ráadásul mindezt a legnagyobb titokban kellett tennem, hogy teljes legyen a meglepetés... 
Tóni és a muffinok - Tóth-Turgonyi Dóra fotója

Szülinapi meglepetés a Csóványos tetején

Ha ez sikerült, a muffinok elszállítása a Hármashatár-hegyre már igazán csekélyke feladatnak tűnt. Tóniék örültek a meglepetésnek és remélem, mind egy szálig elfogytak a muffinok. 

Sajnos ezt már nem ellenőrizhettem, mert vissza kellett indulnom, hogy Zsóka bulijába is eljuthassak az egereimmel. Nyakamba vettem tehát a lábaimat és lefutottam Hűvösvölgyig, hogy meglegyen a futóedzésem is. Közben persze fotózgattam is a szép őszi erdőt, ha már volt nálam gép.
Ősz Hűvösvölgyben
Otthon összekaptam magam, majd célba vettem Zsóka buliját. Igaz, közben némileg veszélybe került az egércsapatom létszámának teljessége, mert szüleim szemet vetettek rájuk. Végül addig beszéltem a lelkükre, hogy az összes egér eljuthatott Zsókáékhoz. 



Újabb egércsapat a láthatáron


Másnap persze ők is kárpótolva lettek egy újabb csapat egérkével.

Még mindig gyönyörű színekben pompázik az erdő, de már nem sokáig

2015. november 6., péntek

Kedvenc focaccia receptem - avagy a fókacica

(pizzaként is készíthető)



Hozzávalók:
>>>>> 1/2 kg liszt 1 ek. só, 1 kk. cukor
>>>>> 25 g élesztő, 5 ek. olívaolaj
>>>>> 1 ág rozmaring (vagy szárított)
>>>>> 50 g paprikával töltött olívabogyó
>>>>> 80 g zöld és fekete olívabogyó vegyesen

A lisztet mély tálba szitáljuk, összekeverjük a sóval. 1 dl langyos, cukros vízben elkeverjük és felfuttatjuk az élesztőt. 2-2,5 dl langyos vízzel és 4 ek. olajjal együtt a liszthez adjuk, majd jól kidagasztjuk (inkább lágy tészta). Letakarva 1 órát kelesztjük.
A rozmaringot fel kell vágni apróra, valamint mikor a tészta megkel
akkor bele kell gyúrni apróra vágott 50 g paprikával töltött olívabogyót, és
80 g zöld és fekete olívabogyót vegyesen. Ezt jól eldolgozni, majd
belenyújtani a tésztát a tepsibe 1 evőkanál olívaolajjal megkenni kb. 30 percig meleg helyen pihentetni és 200 fokos sütőben 35-40 percig sütni. A sütő aljába érdemes tenni egy kicsi lábosban vizet, mert akkor nem szárad ki. Ha a sütőből kiszedtük, meg kell hinteni vízzel.


Lehet a tésztát rúddá is sodorni és kiolajozott kuglófformában kisütni.

De más formában is jó (pl. kenyér-kalácsalakú). Én ezt a változatot szoktam készíteni. 

Itt laposra kell nyújtani, hogy pizza legyen belőle. Ha pizzát készítek, a rozmaringot és az olívabogyót kihagyom belőle.

2015. november 5., csütörtök

Oreo torta


Újabban divatja van az Oreonak, így az Oreos tortáknak is, bár én ezt az őrületet és a keksz iránti imádatot nem igazán értem. Mivel egy igen szép mintázatú kekszről van szó, kitűnő tortadísz válik belőle. 

Így készül tehát az Oreo torta az én olvasatomban.

Tortaalap:

6 tojás
200 g liszt
7 ek olaj
fél teáskanál szódabikarbóna vagy sütőpor
50 g kakaó
250 g cukor
1 csipetnyi só

A tojásokat kettéválasztjuk, a tojásfehérjét felverjük a csipetnyi sóval majd a cukorral kemény habbá. Hozzáadjuk a tojássárgáját, majd az olajt és a szódabikarbónát. Óvatosan beleszitáljuk a lisztet és a kakaót.
Kikenünk egy sütőformát, kilisztezzük, beleöntjük a tésztát, majd 200 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük. 5 percig sütjük 200 °C-on, majd visszavesszük a hőfokot 180 °C-ra. Kb. 30—40 percig sütjük.

Krém:

500 g mascarpone
4 pohár sztracsatellás görög joghurt
1 zselatin (Aldis Sofort Gelatine)
valamennyi étcsokis csokiforgács vagy reszelék

Összekeverjük a mascarponét a joghurttal, majd beletesszük a zselatint és a tortareszeléket.

Tetejére:

250 ml habtejszín felverve
valamennyi kakaó
csokiforgács
Oreo keksz

A kihűlt tortalapot 3 részre vágjuk. Tortagyűrűt rakunk köré és mindegyik réteget befedjük krémmel. A tetejét szép simára simítjuk habkártyával. Hagyunk annyit a végén, hogy az oldalára is jusson. Az oldalát csíkozhatjuk recés habkártyával.
A tetejét Oreo keksszel, csokiforgáccsal, ill. tejszínhabbal (vagy kakaós tejszínhabbal) díszítjük.

Medvehagymás-szalonnás kenyér


















Hozzávalók:

  • fél kiló liszt
  • 1 ek. só
  • 4 kanál olivaolaj
  • 25 g élesztő
  • 1 kk. cukor
  • 2-2,5 dl víz
  • ill. az élesztőhöz 1 dl víz
  • apróra vágott medvehagyma
  • szalonnakockák
Elkészítés:

A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd az 1 dl. langyos vízben felfuttatjuk egy kk. cukorral az élesztőt. A liszthez adjuk, és még hozzáadjuk az olívaolajat és a 2-2,5 dl langyos vizet is. Jól kidagasztjuk, majd 1 órát kelesztjük meleg helyen. Ezután átgyúrjuk kilisztezett munkalapon, és beledolgozzuk az apóra vágott medvehagymát és szalonnát. Beletesszük egy kiolajozott formába, és a tetejét is megkenjük olívaolajjal. A sütőbe teszünk egy kislábos vizet és közepes lángon 35-45 percet sütjük. Miután kiszedtük, meghintjük vízzel.


Elkészítési idő: 2-3 óra

Hogyan készíts Sétafika szülinapi tortát?


Elkészítés ideje: Fél nap kell biztosan. :-)


Tészta:
  • 1350 g finomliszt
  • 555 g porcukor
  • 555 g margarin
  • 6 db tojás
  • 4,5 teáskanál szódabikarbóna
  • 15 evőkanál méz
  • 12 evőkanál tejszín

Krém:
  • 600 g sürített tej
  • 3 csomag vaníliás pudingpor
  • 1,5 l tej
  • 750 g vaj
  • rum
  • Díszítés: kakópor, marcipánfigurák tetszés szerint
  • darált dió
 
Elkészítés:

Medovnik (azaz egy mézes torta örmény-cseh recept alapján)


Tészta – elkészítés:

Az összetevőket keverjétek össze egy tálba. Ezt tegyétek egy lábosra, amelyben már fő a víz. A párában aztán jól dolgozzátok össze a cuccot. Szép lassan az összes összetevő szét fog olvadni. Nagyjából addig dolgozzatok rajta, amíg a majomméz sűrűségét el nem éri. Aztán hagyjuk hűlni a masszát, de előtte adjunk neki egy kis szódabikarbónát. A kihűlt, csomómentesre kevert anyagot aztán a már liszttel kikent-kifent tálba rakjuk és jól meggyömöszöljük. Majd

mehet a tészta kelni. Miután megduzzadt a tésztánk szeleteljünk belőle öt egyforma egységet és lehetőleg a tepsi formájára hozzuk ki a végeredményt. (Figyelem, a tésztát célszerű sütőpapíron a tepsi tetején sütni - így könnyebb kiszedni.) Villával kicsit megszurkáljuk, oszt be nagyjából tizenöt percre a sütőbe 180-200 fokon – hadd szóljon! Ja, most szólok, hogy volt recept, amely csak 3-4 percet sütést javasolt, szóval álljatok felette és figyeljétek Sütés után azonnal pattintsuk el a fémes táltól és tegyük ki hűlni vékony
sütőlapokra. Úgy is jó, hogy miután kicsit kihűlt a tésztalap, leszedjük róla a sütőpapírt és ezeket a használt papírokat tesszük a kész lapok közé). 

A krémhez elkészítjük a pudingot (a tasak hátulján található leírás szerint). 6dl-1l tej felhasználásával, de minél több a krém annál jobb! (Szükség szerint lehet növelni a hozzávalók mennyiségét a receptben leírt mennyiségekkel arányosan).

A kihűtött sűrített tejet, a pudingot és a vajat géppel összekeverjük, ha kevésnek találjuk a tölteléket, akkor kevés tejjel lehet növelni a mennyiséget. (A mennyiség és állag az alapanyagok típusától függ, így lehet, hogy kell egy kicsit játszani a tej mennyiségével.) Az első lap tetejét először meghintjük-bekenjük egy kis rummal.
Fogjuk az első megsült lapot, megkenjük krémmel, majd rárakjuk a következőt, és így tovább. A tetejét is megkenjük, majd rászórjuk a darált diót.
Lefedve 1-2 napra állni hagyjuk, hogy jól összepuhuljon.

A logo készítéséhez kivágunk egy papírsablont. Ezt ráfektetjük a tortára, majd szűrővel óvatosan kakaóport szitálunk a kivágott részekre. Óvatosan eltávolítjuk a papírt. Ezután elhelyezzük a marcipánfigurákat a tortán.


Reform gyümölcskenyér




Elkészítés ideje: kb. 2 óra

  • 150 g mogyoró
  • 100 g pisztácia
  • 250 g aszalt füge
  • 250 g aszalt szilva
  • 250 g aszalt sárgabarack
  • 75 g aszalt citromkockák/héj
  • 75 g aszalt narancskockák/héj
  • 250 g mazsola
  • 1/2 dl rum
  • 2 ek. méz
  • 4 tojás
  • 125 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 kk. őrölt fahéj, 1/2 kk. őrölt szegfűszeg, csipet só, 2 ek. zsemlemorzsa, diónyi vaj
Elkészítés:

(Ha a mogyoró nem pucolt, akkor zsiradék nélkül serpenyőben kicsit megsütjük, majd a héját ledörzsöljük még melegen.)
Minden gyümölcsöt apróra kockázunk (amiket kell), majd tálba téve meglocsoljuk őket rummal. 30 percig érleljük. Közben előmelegítjük a sütőt, 180 fokra (gázsütőnél olyan 4-es fokozat). Tojásokat felverjük. Lisztet összevegyítjük a fahéjjal, a szegfűszeggel, sóval és a morzsával. Gyümölcsökhöz adjuk a félbevágott diókat, hígra melegített mézet és a tojásokat. Apránként hozzáadjuk a lisztes keveréket és összedolgozzuk az egészet fakanállal. (Maszatos tésztát kapunk!) Őzgerinc, vagy ahhoz hasonló formát kikenünk vajjal és közepes magasságon 45-50 percig sütjük.