(pizzaként is készíthető)
Hozzávalók:
>>>>> 1/2 kg liszt 1 ek. só, 1 kk. cukor
>>>>> 25 g élesztő, 5 ek. olívaolaj
>>>>> 1 ág rozmaring (vagy szárított)
>>>>> 50 g paprikával töltött olívabogyó
>>>>> 80 g zöld és fekete olívabogyó vegyesen
A lisztet mély tálba szitáljuk, összekeverjük a sóval. 1 dl langyos, cukros vízben elkeverjük és felfuttatjuk az élesztőt. 2-2,5 dl langyos vízzel és 4 ek. olajjal együtt a liszthez adjuk, majd jól kidagasztjuk (inkább lágy tészta). Letakarva 1 órát kelesztjük.
A rozmaringot fel kell vágni apróra, valamint mikor a tészta megkel
akkor bele kell gyúrni apróra vágott 50 g paprikával töltött olívabogyót, és
80 g zöld és fekete olívabogyót vegyesen. Ezt jól eldolgozni, majd
belenyújtani a tésztát a tepsibe 1 evőkanál olívaolajjal megkenni kb. 30 percig meleg helyen pihentetni és 200 fokos sütőben 35-40 percig sütni. A sütő aljába érdemes tenni egy kicsi lábosban vizet, mert akkor nem szárad ki. Ha a sütőből kiszedtük, meg kell hinteni vízzel.
Lehet a tésztát rúddá is sodorni és kiolajozott kuglófformában kisütni.
De más formában is jó (pl. kenyér-kalácsalakú). Én ezt a változatot szoktam készíteni.
Itt laposra kell nyújtani, hogy pizza legyen belőle. Ha pizzát készítek, a rozmaringot és az olívabogyót kihagyom belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése