Elkészítés ideje: Fél nap kell biztosan. :-)
Tészta:
- 1350 g finomliszt
- 555 g porcukor
- 555 g margarin
- 6 db tojás
- 4,5 teáskanál szódabikarbóna
- 15 evőkanál méz
- 12 evőkanál tejszín
Krém:
- 600 g sürített tej
- 3 csomag vaníliás pudingpor
- 1,5 l tej
- 750 g vaj
- rum
- Díszítés: kakópor, marcipánfigurák tetszés szerint
- darált dió
Elkészítés:
Medovnik (azaz egy mézes torta örmény-cseh recept alapján)
Tészta – elkészítés:
Az összetevőket keverjétek össze egy tálba. Ezt tegyétek egy lábosra, amelyben már fő a víz. A párában aztán jól dolgozzátok össze a cuccot. Szép lassan az összes összetevő szét fog olvadni. Nagyjából addig dolgozzatok rajta, amíg a majomméz sűrűségét el nem éri. Aztán hagyjuk hűlni a masszát, de előtte adjunk neki egy kis szódabikarbónát. A kihűlt, csomómentesre kevert anyagot aztán a már liszttel kikent-kifent tálba rakjuk és jól meggyömöszöljük. Majd
mehet a tészta kelni. Miután megduzzadt a tésztánk szeleteljünk belőle öt egyforma egységet és lehetőleg a tepsi formájára hozzuk ki a végeredményt. (Figyelem, a tésztát célszerű sütőpapíron a tepsi tetején sütni - így könnyebb kiszedni.) Villával kicsit megszurkáljuk, oszt be nagyjából tizenöt percre a sütőbe 180-200 fokon – hadd szóljon! Ja, most szólok, hogy volt recept, amely csak 3-4 percet sütést javasolt, szóval álljatok felette és figyeljétek Sütés után azonnal pattintsuk el a fémes táltól és tegyük ki hűlni vékony
sütőlapokra. Úgy is jó, hogy miután kicsit kihűlt a tésztalap, leszedjük róla a sütőpapírt és ezeket a használt papírokat tesszük a kész lapok közé).
A krémhez elkészítjük a pudingot (a tasak hátulján található leírás szerint). 6dl-1l tej felhasználásával, de minél több a krém annál jobb! (Szükség szerint lehet növelni a hozzávalók mennyiségét a receptben leírt mennyiségekkel arányosan).
A kihűtött sűrített tejet, a pudingot és a vajat géppel összekeverjük, ha kevésnek találjuk a tölteléket, akkor kevés tejjel lehet növelni a mennyiséget. (A mennyiség és állag az alapanyagok típusától függ, így lehet, hogy kell egy kicsit játszani a tej mennyiségével.) Az első lap tetejét először meghintjük-bekenjük egy kis rummal.
Fogjuk az első megsült lapot, megkenjük krémmel, majd rárakjuk a következőt, és így tovább. A tetejét is megkenjük, majd rászórjuk a darált diót.
Lefedve 1-2 napra állni hagyjuk, hogy jól összepuhuljon.
A logo készítéséhez kivágunk egy papírsablont. Ezt ráfektetjük a tortára, majd szűrővel óvatosan kakaóport szitálunk a kivágott részekre. Óvatosan eltávolítjuk a papírt. Ezután elhelyezzük a marcipánfigurákat a tortán.
Medovnik (azaz egy mézes torta örmény-cseh recept alapján)
Tészta – elkészítés:
Az összetevőket keverjétek össze egy tálba. Ezt tegyétek egy lábosra, amelyben már fő a víz. A párában aztán jól dolgozzátok össze a cuccot. Szép lassan az összes összetevő szét fog olvadni. Nagyjából addig dolgozzatok rajta, amíg a majomméz sűrűségét el nem éri. Aztán hagyjuk hűlni a masszát, de előtte adjunk neki egy kis szódabikarbónát. A kihűlt, csomómentesre kevert anyagot aztán a már liszttel kikent-kifent tálba rakjuk és jól meggyömöszöljük. Majd
mehet a tészta kelni. Miután megduzzadt a tésztánk szeleteljünk belőle öt egyforma egységet és lehetőleg a tepsi formájára hozzuk ki a végeredményt. (Figyelem, a tésztát célszerű sütőpapíron a tepsi tetején sütni - így könnyebb kiszedni.) Villával kicsit megszurkáljuk, oszt be nagyjából tizenöt percre a sütőbe 180-200 fokon – hadd szóljon! Ja, most szólok, hogy volt recept, amely csak 3-4 percet sütést javasolt, szóval álljatok felette és figyeljétek Sütés után azonnal pattintsuk el a fémes táltól és tegyük ki hűlni vékony
sütőlapokra. Úgy is jó, hogy miután kicsit kihűlt a tésztalap, leszedjük róla a sütőpapírt és ezeket a használt papírokat tesszük a kész lapok közé).
A krémhez elkészítjük a pudingot (a tasak hátulján található leírás szerint). 6dl-1l tej felhasználásával, de minél több a krém annál jobb! (Szükség szerint lehet növelni a hozzávalók mennyiségét a receptben leírt mennyiségekkel arányosan).
A kihűtött sűrített tejet, a pudingot és a vajat géppel összekeverjük, ha kevésnek találjuk a tölteléket, akkor kevés tejjel lehet növelni a mennyiséget. (A mennyiség és állag az alapanyagok típusától függ, így lehet, hogy kell egy kicsit játszani a tej mennyiségével.) Az első lap tetejét először meghintjük-bekenjük egy kis rummal.
Fogjuk az első megsült lapot, megkenjük krémmel, majd rárakjuk a következőt, és így tovább. A tetejét is megkenjük, majd rászórjuk a darált diót.
Lefedve 1-2 napra állni hagyjuk, hogy jól összepuhuljon.
A logo készítéséhez kivágunk egy papírsablont. Ezt ráfektetjük a tortára, majd szűrővel óvatosan kakaóport szitálunk a kivágott részekre. Óvatosan eltávolítjuk a papírt. Ezután elhelyezzük a marcipánfigurákat a tortán.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése