2015. november 5., csütörtök

Zserbógolyó

Elkészítés ideje: kb. 1 óra + a csoki száradási ideje

  • 15 dkg sárgabarack vagy szilva
  • 15 dkg darált dió
  • 2 evőkanál narancslikőr/pálinka/konyak vagy rum
  • 1 evőkanál víz
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál baracklekvár
  • fél teáskanál rumaroma vagy rum
  • Csokibevonathoz
  • 15 dkg ét tortabevonó vagy étcsoki
  • 1 teáskanál olaj
Elkészítés:

1. A barackokat meglocsoljuk az alkohollal és a vízzel, és állni hagyjuk kb. 1 órán át.

2. Húsdarálóval megdaráljuk az aszalt barackokat, majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót úgy, hogy gyúrható legyen a massza.

3. A masszából pici golyókat formázunk, majd betesszük a hűtőbe őket, hogy könnyebb legyen a csokiban megforgatni.

4. A csokit gőz felett megolvasztjuk, majd hozzáadjuk az olajat, hogy ha megszilárdul, fényesebb maradjon. A golyókat megmártjuk a csokiban.
Megjegyzés:

A narancslikőrt narancslével is lehet helyettesíteni.Én rummal szoktam helyettesíteni és nem teszek bele aromát.
A barack helyett jó a szilva is (sőt, szinte jobb!). Baracklekvár helyett lehet nyugodtan más lekvárt, pl. szilvalekvárt, ribizlilekvárt sőt még szederlekvárt is használni. (Utoljára csak az volt kéznél).
A barackot, szilvát, diót én a botmixer darálófejével darálom.
A csokiba mártott golyókat kanállal merem egy tálcára, ahol akár egy napig is szilárdulnak, utána éles késsel levágom őket a tálcáról és papírkapszliba helyezem őket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése