Tészta:
Hozzávalók:
100 g liszt
25 g kakaópor (cukrozatlan)
3 tojás
fél teáskanál szódabikarbóna
3,5 ek. olaj
125 g cukor
A 3 tojás sárgáját és fehérjét különválasztjuk. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. (A cukrot lehetőleg a végén, kis adagokban adjuk hozzá.) Ezután belekeverjük a habba a tojássárgájákat, a szódabikarbónát és az olajat, majd a liszt-kakaó keveréket is. Kivajazunk és kilisztezünk egy tortaformát, beletöltjük a tésztát. 200 °C-ra előmelegített sütőben 5 percig sütjük, majd levesszük a hőfokot 180 °C-ra. Kb. 30-40 perc alatt sül készre.
Szedres pudingos réteg:
Hozzávalók:
1 epres pudingpor
2 ek. cukor
kb. 100 g szeder
500 ml szederlé (vagy vízzel kombinálva, ha nem elég, vagy bármilyen piros színű szörp (pl. feketeribizli, áfonya).
A pudingport kikeverjük simára a cukorral és kevés szederlével, majd hozzáöntjük a maradék folyadékot és feltesszük főni. Amikor már kezd sűrűsödni a puding, hozzáöntjük a szedret is. Zselés állagúra főzzük.
Csokihab:
Hozzávalók:
200 ml habtejszín
2 tojás
2 ek. cukor
200 g étcsokoládé (jó minőségű)
1 zacskó zselatin fix
Felverjük a tejszínhabot. (Felverés előtt érdemes 5 percre mélyhűtőbe tenni.) Szétválasztjuk a tojásokat. A tojássárgájákat a cukorral vízgőz fölött habosra verjük, majd hozzáöntjük a szintén vízgőz fölött felolvasztott csokoládét. Mikor kihűlt, hozzákeverjük a tejszínhabot, majd a felvert tojásfehérjét is. Ha nem elég kemény a hab, hozzáadunk egy zselatin fixet is.
Szederzselé
Hozzávalók
Valamennyi szeder díszítéshez
2 zacskó tortazselé
500 ml piros gyümölcslé
4 ek. cukor
A zselét a leírás szerint elkészítjük a cukorral és a szörppel.
A torta összeállítása: A kisütött tortalap köré teszünk egy tortagyűrűt, majd egyenletesen ráöntjük a még meg nem szilárdult pudingos réteget. Miután a puding kihűlt és megszilárdult, tesszük rá a csokihabot (a zselatint csak éppen előtte keverjük bele, hogy ne legyen még túl kemény és tudjunk vele dolgozni.), amit szintén egyenletesen elosztunk, majd lesimítunk. A torta tetejét kidíszítjük szederrel, majd ráöntjük egyenletesen a zselét szép óvatosan.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése