
Mivel még mindig rengeteg otthon a feldolgozatlan medvehagyma, most az ő híres péceli kifli receptjét vettem elő, amit ebben a könyvben is olvashattok. Az eredeti receptet természetesen felturbóztam egy kis medvehagymával.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 1 tojás
- 3 kk só
- 10 dkg olvasztott zsír (szerintem kevesebb is elég, nem fogyott el mind)
- kb. fél l tej
- 35 g élesztő
- 1 kk cukor
- egy marék apróra vágott medvehagyma
- kis köménymag és reszelt sajt a tetejére
- 1 tojás a kenéshez

Közben valamennyi langyosra melegített cukros tejben (ide jön a kiskanál cukor) felfuttatjuk az élesztőt. Kidagasztjuk a tésztát, tejből annyit teszünk még hozzá, amennyit felvesz. Majd végül beledolgozzuk a tésztába az apróra vágott medvehagymát is. A tésztából kelesztés után 6 gombócot szaggatunk, majd ezeket kör alakúra nyújtjuk lisztezett deszkán. A köröket megkenjük a felolvasztott zsírral.
A köröket 8 cikkelyre vágjuk derelyevágóval és a cikkelyeket kifliformára tekerjük a hosszabbik végüktől fogva. A kis kifliket kivajazott tepsibe tesszük, és megkenjük felvert tojással, majd megszórjuk köménymaggal, sajttal, esetleg sóval, szezámmaggal.
Az eredeti recept szerint a sütőben kell keleszteni sütés előtt még a kifliket, de ez nálam elmaradt, mert folyamatosan készültek a kiflik és teltek a tepsik. Szóval egy időben volt mindenféle fázisban lévő kifli a körülöttem: teljesen kész, csak megkent, kenés nélküli, még körcikkely állapotban leledző stb.
Mindenesetre enélkül is kisültek és szépek lettek kb. fél óra alatt a 180 °C-ra melegített sütőben. Kis időre a végén felső állásba tettem a tepsiket, hogy a kiflik teteje is jól megbarnuljon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése